Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорна разходка

Снимка: БГНЕС
Известен факт е, че българският фолклор е търсен по света – не само за да бъде слушан, но и практикуван. В много страни от десетилетия се провеждат срещи и семинари за изучаване на български народни песни, танци, инструменти. Преди години за това писа американката Марта Форсайт в статия за списание „Български фолклор” към БАН: ”Повечето българи много се изненадват, когато научат какъв голям интерес към българския фолклор има в САЩ – и то от страна на хора, които не се занимават професионално нито с България, нито с фолклор. Те се събират редовно всяка седмица да играят български хорá, като се стремят да усвоят добре не само стъпките, но и цялостния традиционен начин на изпълнение. Има американски музиканти, които пеят и свирят с български инструменти така добре, че при първо слушане трудно се разбира, че не са българи...”


Марта Форсайт твърди в статията си, че причината толкова много хора да проявяват траен и упорит интерес към нашия фолклор се дължи на неговата „властна красота”. Тя изтъква жизнеността и енергията на този „стар и вечно млад” фолклор с асиметрични ритми, непривични за чуждия слушател интервали, двугласно пеене, богатство на мелодията и орнаментиката...


Тези черти на нашата народна музика може да откриете в примерите, с които съставяме всяка „Фолклорна разходка”. Този път имате възможност да чуете инструменталната група от село Гарван, Силистренско, мъжката група от село Долно Къпиново, Кърджалийско, Росица Стефанова от село Бабинци, Ловешко, Йорданка Илиева от село Недялско, Ямболско, Михаил Васов от село Мрамор, Софийско с изпълнение на двоянка и мъжката група „Пирински гриваци” от село Елешница, Благоевградско.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15