Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират купуването на превозни средства с европари за селските райони

Снимка: БГНЕС

Всички проекти по Програмата за селските райони с предвидена покупка на превозни средства ще бъдат спрени, съобщи заместник-министърът на земеделието Явор Гечев. Освободеният финансов ресурс отива към други проекти, които имат принос за подобряване на  качеството на живот в селските райони.

След като стана публично известно, че има опити с европари от Програмата за селските райони да се купуват луксозни автомобили и яхти, агроведомството предложи мярка по тези проекти - да се отпускат само 47 хиляди лева за превозно средство. Брюксел приветства тази мярка, но прецени, че такива пари няма да допринесат за реалното развитие на селските райони и така се стигна до категоричното решение.

Проектите за коли се спират още от утре, обясни Гечев. Той каза, че в доклада за периода октомври 2012-а - октомври 2013-а година има отправени забележки по отношение на плащанията, направени по линията на селската програма.

Европейската комисия е поставила двумесечен срок за отговор и българската държава вече подготвя документите да защити интересите си. Подобни запитвания са отправени от Комисията и към Румъния, Белгия, Дания, Испания и Гърция.

За загуба на пари не може да се говори, заяви заместник-земеделският министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!