Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма сигнали за насилие в семейството на детето, пребито до смърт от баща си

Снимка: БГНЕС

В нито една институция не са постъпвали сигнали за насилие над децата в семейството на 7-годишната Пламена Петрова от Русе, която почина след побой от собствения й баща. Такъв сигнал е подаден в Агенцията за социално подпомагане едва на 20-и април вечерта от лекар в Спешното отделение на болницата в града. От там съобщили, че Пламена е постъпила за лечение с опасност за живота, каза Емил Тодоров, директор на Дирекция "Закрила на детето" в социалната агенция. Той обясни какво са предприели социалните работници след това: 

Всъщност, по случая Отделът за закрила на детето към дирекцията в Русе не е бил сезиран и към него не е постъпвал сигнал относно рискове на децата в това семейство. Сигналът може да се подаде както от съседи, така и от личен лекар, така и от училищните власти, но не е постъпил до неделя. Сигналът постъпва при нас от медицинското заведение, където детето е било транспортирано и е съобщено, че при тях има дете, за което има риск за живота и което е пострадало физически. Незабавно Отделът за закрила на детето се самосезира и отива на място, за да види как стоят нещата, но междувременно, за жалост, детето почива. От там нататък ангажиментът на самия Отдел "Закрила на детето" е да се търси възможност да се види как седят нещата с другото дете, сестричката на починалото дете.

Спрямо детето е предприета мярка "полицейска закрила" в рамките на 48 часа, което днеска изтича и в рамките на днешния ден ще бъде ясно къде ще бъде детето настанено. Първо ще се търсят възможности за приемно семейство, ако са изчерпани тези възможности, детето може би ще бъде настанено в специализирана институция.

По въпроса къде е майката в този казус Тодоров разясни:

Преди няколко години съпрузите се развеждат и със споразумение детето е дадено за отглеждане, за упражняване на родителските права на бащата. Всъщност бащата се е грижил за тези две  деца.

Дали има сигнали за насилие в семейството в други институции: 

Нямаме информация в други институции да е подаван такъв сигнал. Въпросът е, че не е подаден до нас, а е имало кой както от съседи, така и от фризьорката, която е била във входа, учителите на детето, ако то е било неглижирано или е било с някакви белези по него.

Тодоров каза още, че в Агенцията нямат представа колко време е продължавал този тормоз.

Сега тепърва ще се оценява ситуацията. Разследване тече от органите на полицията и надявам се да излезе информация от кога това нещо се случва в това семейство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!