Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за модернизация на транспорта в Стара Загора

Снимка: Венелина Попова

В Стара Загора започва изпълнението на проект за модернизация и развитие на устойчив градски транспорт. Той е финансиран от Оперативната програма "Регионално развитие" с 6,733 милиона лева.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и управителят на общинската фирма "Автобусни превози" подписаха четири договора по проекта с фирмите, спечелили обществените поръчки. Те са за рехабилитация на контактната тролейбусна мрежа, която не е ремонтирана от 1987-а година, а тролейбусният транспорт в града се ползва годишно от 2,5 милиона пътници. Предвидено е изграждане на 19 км нова мрежа, както и ремонт и ново оборудване на депото.

До края на октомври в Стара Загора поетапно трябва да бъдат доставени един специализиран автомобил за поддръжка и ремонт и 14 тролейбуса, осем от тях нови, произведени от смесена чешко-полска фирма.

Един от договорите е за изграждането на 8 км велоалеи по няколко от централните булеварди и улици.

Предстои избор на одит по проекта и строителен надзор по изпълнението на ремонта и рехабилитацията на въздушно-контактната мрежа и на токоизправителните станции. Срокът за изпълнението е до май 2015-а година.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!