Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев велотур в София

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В чест на Деня на краля, 25 април – националният празник на Холандия, в София се провежда второто издание на Оранжевия велотур под мотото „Безопасно придвижване с колело в града”. Цветът на велотура символично напомня за европейската страна, в която велосипедният транспорт в градски условия е най-широко разпространен. Стартът на поредния тур започва в 16 часа пред Холандското посолство в София като крайната точка на маршрута е градинката пред Националния театър „Иван Вазов”. Организатори на събитието са Холандското посолство и Сдружение „Велоеволюция”. Поканени на велошествието са всички съпричастни към идеята за придвижване в града на колело. Единственото условие към участниците е да носят оранжева дреха.

„Избрали сме маршрут, който няма да бъде затворен за автомобили – отбелязва Михаела Райкова, координатор на „Велоеволюция”. – В тази връзка сме поканили доста хора от Столична община, които имат отношение към велосипедната инфраструктура. Поне веднъж да покараме заедно и да видим дали това, което се проектира в София, е удобно и най-вече безопасно както за велосипедисти, така и за останалите участници в движението.”

С тази инициатива организаторите искат да покажат на столичани, че карането на колело в София освен средство за придвижване може да бъде и приятно изживяване. Такава е и целта на следващата кампания на „Велоеволюция”, която избира прекрасния пролетен месец май за ходене на работа с колело.

„По време на тази кампания всеки участник може да се регистрира на нашия сайт и да си вкарва километрите, които изминава – пояснява Михаела Райкова. – Тази година кампанията е национална. Всеки един град или село в страната може да участва. Накрая на месеца ще има велошествие, на което ще наградим тези, които най-много са ползвали велосипеда си, за да отидат на работа. Няма значение от кое населено място са, всички се съревновават само с километрите, които изминават на колело.”

И въпреки че броят на велосипедистите в града непрекъснато нараства, велоалеите често не са съобразени с всички участници в движението.

„Виждаме, че велосипедна инфраструктура се изгражда вече не само в София, но и в други по-големи градове в страната. Успоредно с това сме свидетели, че тя все още не е планирана през погледа на велосипедистите. Все още се прави от хора, които изобщо не карат колело. Те не се качват на велосипед дори и само като част от служебните си задължения, за да видят как стоят нещата. Това е една от причините алеите да не са съобразени с безопасността на велосипедистите. За съжаление все още няма добри решения по кръстовищата и покрай спирките. Пешеходците и велосипедистите са оставени да се оправят сами.”

И въпреки неуредиците, хората, които използват велосипеда вместо градския транспорт, вече не са рядкост.

„На мен ми прави впечатление, че последната една година виждам и дами с велосипед, които не се притесняват да бъдат официално облечени, така, както ходят на работа – усмихва се Михаела. – Това говори за една промяна в начина на ползването на велосипеда. Той е не само средство за придвижване, но също и ежедневен транспорт, което е радващото.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

Остава в сила жълтият код за опасни горещини над цялата страна

Във вторник  ще е слънчево и горещо със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 17° и 22°, в София 17°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен север-североизточен бриз...

публикувано на 08.07.24 в 19:30

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00