Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София продължава да е за синергия между различните формати на регионално сътрудничество

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази седмица външният министър Кристиан Вигенин се възползва от едно посещение в Словения, посветено предимно на теми от двустранен интерес, за да изложи идеи на България за синергия между различните формати на регионално сътрудничество. Говорейки за регионалните измерения на българската външна политика, в публична лекция в Университета в Любляна той изтъкна, че според София не бива да се създават нови формати на регионално сътрудничество, а да се адаптират и използват по-добре онези от съществуващите, които са доказали ефективността си. Изиграл дотук важна роля за сигурността, стабилността и просперитета в региона, Процесът за Сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ трябва да повиши ефективността си, най-вече чрез сътрудничество, което е ориентирано към конкретни проекти. ПСЮИЕ, изтъкна Вигенин, следва да установи взаимодействие с формати на регионално сътрудничество като Дунавската стратегия на ЕС и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Като ротационен председател на Черноморското икономическо сътрудничество България смята, че тази организация пък трябва да установи прагматичен диалог с Европейския съюз, както и да задълбочи сътрудничеството между Черноморския и Дунавския регион и между Черноморския и Адриатико-Йонийския регион, включително в рамките на европейските макрорегионални стратегии. Изхождайки от тези разбирания, въпреки финансовата и икономическа криза в Европа, София водеше активен диалог, който се увенча с прагматични резултати, като например изграждането на втори мост на р. Дунав между България и Румъния, и откриването на директна самолетна линия между София и Белград само преди няколко седмици. Но осигуряването на финансиране за важни инфраструктурни проекти би следвало да е приоритет не само за страните от региона, но и за ЕС, отбеляза министърът. За синергия между различните формати на регионално сътрудничество българското правителство говори още от началото на мандата си. Визитата на Вигенин в Словения показа, че година по-късно то продължава да е ангажирано с тази политика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00