Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България инициира спортно сътрудничество между черноморските държави

БНР Новини
Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева и генералният секретар на ЧИС Виктор Цвиркун
Снимка: БТА

На среща на спортните министри на държавите от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество /ЧИС/, която се проведе в пристанищния град Варна, по инициатива на България, младежката тематика и спортът станаха за първи път приоритетна политика на организацията.

Участниците обсъдиха как да се насърчи регионалното сътрудничество в областта на младежките политики и как спортът да допринесе за икономическия растеж и заетостта. Дискутирани бяха също инициативи за съвместна младежка политика, с акцент върху доброволчеството, а също за съвместни спортни събития в региона.

През новия програмен период на ЕС /2014-2020 г./ за програмите „Младеж” и „Спорт” е предвиден чувствителен ръст на бюджета. В този контекст, разпростирането на черноморското икономическо сътрудничество към тези сектори може да се разглежда и като основа за активна връзка между политиката на ЕС и регионалната политика, която се води от ЧИС. За сближаване на приоритетите на ЧИС с тези на ЕС българското правителство се обяви още в началото на мандата си, а съюзът също води такава политика.

Срещата на спортни министри във Варна бе част от програмата на българското ротационно председателство на ЧИС и съвпадна с момент на високо политическо напрежение в региона заради украинската криза. В този контекст тя е значима не само за секторите „Младеж” и „Спорт”, а може да се разглежда и като елемент от усилията за разведряване на една нажежена до крайна степен обстановка в региона. Част от страните, участвали във варненската среща, имат диаметрално противоположни или различни позиции по украинския конфликт. Това не попречи те да влязат в диалог и да споделят общи позиции по политиките за младежта и спорта. Следователно, възможност за диалог между тях има, когато е налице политическа воля.

В Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество участват Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. Следваща секторна министерска среща, която предвижда ротационното председателство на България, ще се състои в Букурещ на равнище министри на вътрешните работи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00