Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Петров с юбилей

Снимка: БНР

На 30 април обичаният от няколко поколения българи джаз изпълнител Васил Петров празнува своя петдесети рожден ден. Създал богата творческа биография, той предлага на почитателите си разнообразен репертоар. В годините често е наричан „българският Франк Синатра”. Причината за това сравнение не е само сходния тембър с великия американец, а най-вече афинитета, който Васил Петров проявява към джаза на XX век. Завършил висшето си образование в НМА „Панчо Владигеров” в отдел „Поп и джаз”, той се отдава на вокалното изкуство. Продължава да работи с най-изявени български музиканти. С пианиста Румен Тосков има издаден албум, с Ангел Заберски-син също активно концертира. Васил Петров е изнасял рецитали в много държави, сред които част от скандинавските страни, Швейцария, Япония, Русия, САЩ и други. Има спечелени награди от различни конкурси, записи в дуети с български и чужди изпълнители. Редовно участва на Празници на изкуствата „Аполония” в Созопол и на джаз фестивала в Банско. Има няколко албума, а по повод  юбилея си, Васил Петров издаде нов проект.

На 30 април се отбелязва и Международен ден на джаза. През ноември 2011 г. ЮНЕСКО официално прие тази дата за празник, по идея на легендарния пианист и композитор Хърби Хенкок. Затова можем да добавим, че Васил Петров има двоен повод за празнуване. Ето какво споделя за новия си диск:

„След като получих предложение от БНР да запиша албум, аз и екипа ми решихме да включа пет, написани от мен песни и седем евъргрийна” – споделя джаз изпълнителят. „Сред тях има световни рок хитове на Лед Цепелин, Ролинг Стоунс, Бийтълс. Включил съм и две пиеси на испански, като едната е култовата „Besame Mucho”. На пръв поглед проектът изглежда еклектичен, но всъщност пиесите са обединени от тримата аранжори, работещи върху албума – Антони Дончев, Васил Спасов и Ангел Заберски-син. Текстовете на моите авторски песни са написани от Александър Петров и Михаил Белчев. Като цяло това е съдържанието на този албум, който е кръстен на мен „Васил”. Мисля, че се получи много добър музикален продукт, изпълнен с разнообразни пиеси.”

Той съдържа дванадесет композиции, а една от тях – „Американска мечта”, е на български и на английски език. В нея Васил Петров пее заедно с вокалния октет „Спектрум”.

В навечерието на рождения ден на Васил Петров, на 29 април в зала „България” певецът ще изнесе концерт от фестивала „JAZZiT”. Какво ще чуе публиката там?

„Почти целия албум, както и няколко по-стари мои песни, които вече публиката е одобрила през годините. Всеки от аранжорите  ще дирижира изработените от него композиции. На сцената ще се качи Биг бенда на БНР и щрайхът от СО на БНР, участвал в записите.”

Детска вокална група „Мечо Пух”, както и певците от „Спектрум” също ще уважат юбилея на Васил Петров. Песента „Може би” е по негова музика, а текстът е написан от архимандрит Серафим.

Васил  Петров е творческа личност. Той не е само певец, обича да пише музика, без да има претенции за композитор. От няколко години друго негово хоби набира все по-голяма сила – рисуването. Живописта е част от амплоато му. Стимулиран от приятели, вече е направил няколко самостоятелни изложби. В края на месеца, преди рождения си ден, Васил Петров изложи свои графики в БНР, които представи със свои изпълнения.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15