Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Петров с юбилей

Снимка: БНР

На 30 април обичаният от няколко поколения българи джаз изпълнител Васил Петров празнува своя петдесети рожден ден. Създал богата творческа биография, той предлага на почитателите си разнообразен репертоар. В годините често е наричан „българският Франк Синатра”. Причината за това сравнение не е само сходния тембър с великия американец, а най-вече афинитета, който Васил Петров проявява към джаза на XX век. Завършил висшето си образование в НМА „Панчо Владигеров” в отдел „Поп и джаз”, той се отдава на вокалното изкуство. Продължава да работи с най-изявени български музиканти. С пианиста Румен Тосков има издаден албум, с Ангел Заберски-син също активно концертира. Васил Петров е изнасял рецитали в много държави, сред които част от скандинавските страни, Швейцария, Япония, Русия, САЩ и други. Има спечелени награди от различни конкурси, записи в дуети с български и чужди изпълнители. Редовно участва на Празници на изкуствата „Аполония” в Созопол и на джаз фестивала в Банско. Има няколко албума, а по повод  юбилея си, Васил Петров издаде нов проект.

На 30 април се отбелязва и Международен ден на джаза. През ноември 2011 г. ЮНЕСКО официално прие тази дата за празник, по идея на легендарния пианист и композитор Хърби Хенкок. Затова можем да добавим, че Васил Петров има двоен повод за празнуване. Ето какво споделя за новия си диск:

„След като получих предложение от БНР да запиша албум, аз и екипа ми решихме да включа пет, написани от мен песни и седем евъргрийна” – споделя джаз изпълнителят. „Сред тях има световни рок хитове на Лед Цепелин, Ролинг Стоунс, Бийтълс. Включил съм и две пиеси на испански, като едната е култовата „Besame Mucho”. На пръв поглед проектът изглежда еклектичен, но всъщност пиесите са обединени от тримата аранжори, работещи върху албума – Антони Дончев, Васил Спасов и Ангел Заберски-син. Текстовете на моите авторски песни са написани от Александър Петров и Михаил Белчев. Като цяло това е съдържанието на този албум, който е кръстен на мен „Васил”. Мисля, че се получи много добър музикален продукт, изпълнен с разнообразни пиеси.”

Той съдържа дванадесет композиции, а една от тях – „Американска мечта”, е на български и на английски език. В нея Васил Петров пее заедно с вокалния октет „Спектрум”.

В навечерието на рождения ден на Васил Петров, на 29 април в зала „България” певецът ще изнесе концерт от фестивала „JAZZiT”. Какво ще чуе публиката там?

„Почти целия албум, както и няколко по-стари мои песни, които вече публиката е одобрила през годините. Всеки от аранжорите  ще дирижира изработените от него композиции. На сцената ще се качи Биг бенда на БНР и щрайхът от СО на БНР, участвал в записите.”

Детска вокална група „Мечо Пух”, както и певците от „Спектрум” също ще уважат юбилея на Васил Петров. Песента „Може би” е по негова музика, а текстът е написан от архимандрит Серафим.

Васил  Петров е творческа личност. Той не е само певец, обича да пише музика, без да има претенции за композитор. От няколко години друго негово хоби набира все по-голяма сила – рисуването. Живописта е част от амплоато му. Стимулиран от приятели, вече е направил няколко самостоятелни изложби. В края на месеца, преди рождения си ден, Васил Петров изложи свои графики в БНР, които представи със свои изпълнения.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15