Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Данкинова: Основна цел на Фонд ФЛАГ е да се запази финансово здраве

Основна цел на Фонд ФЛАГ, който финансира проекти на общините, е да се запази финансовото здраве на Фонда и да не бъдат обречени на риск всички останали договори, сключени с фонда - 263 на брой.

40 от договорите са по Програма "Околна среда". Това каза пред "Хоризонт" изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ Надя Данкинова по повод спрените плащания по кредитите и решението да не се финансират нови: 

За ФЛАГ по-същественият проблем е, че на практика към настоящия момент има спрени плащания по договорите за безвъзмездна помощ, сключени между общините и оперативната програма, а този договор се явява основно обезпечение по кредитите. Ако имаме взето и второ обезпечение и това са собствените приходи на общините, в доста от случаите обаче там не сме първи поради други дългове на общините и предвид размера на финансовата корекция се налага нов анализ на финансовото състояние на съответната община и преценката дали тя отговаря на клаузите по договорите, по които сме сключили възможността да изплаща кредита, който е получила или би получила.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!