Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С гергьовски люлки, конкурси за хляб, поп и рок в Добричко ще отбележат 6 май

Снимка: БГНЕС

С гергьовски люлки, конкурси за хляб, стригане на овце, доене на кози, поп и рок в Добричко ще отбележат 6 май. Днес е празникът и на градовете Тервел и Каварна.

В Тервел празникът ще започне с литургия на Доростолския митрополит Амвросий, на обяд ще бъде раздаден курбан за здраве.В Каварна  ще се редуват, поп, рок и фолк ритми. На площада вече са подредени рокерски мотори по 350 кг с ръчно изработени  по тях украси.По обяд кметът показно ще приготви агнешко за Гергьовден

В Шабла 6 май е ден на конкурсите.16 граждани ще се състезават в месене на обреден хляб, 10 местни животновъди ще се включат в надпреварата за най-бързо стригане на овце и доенене на кози.В Ген.Тошево диалогът между културите ще продължи с българо-румънски детски фолклорен фестивал . В Добрич в двора на етнографската къща малки и големи ще могат да премерят теглото си на 100 годишен кантар и да се полюлеят за здраве на гергьовски люлки.

Днес е празникът и на град Луковит. Плевенският митрополит Игнатий ще отслужи Светата литургия в църквата "Свети Георги" . В центъра на града ще бъде изнесен празничен концерт и ще бъде раздадена за здраве курбан чорба.

Гергьовден е празник и на град Поморие. Денят ще бъде отбелязан с тържествена света литургия и концерт на фолклорния ансамбъл "Странджа“. Храмов празник чества и единственият манастир в Югоизточна България „Свети Георги“, който се намира край Поморие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!