Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ни дава и какво ни струва пълноправното членство в ЕС?

От векове наред философи и мечтатели обсъждат и споделят европейската идея. Преди 64 години гражданите на Франция и Германия се обединиха, за да управляват заедно своята съдба. И своето бъдеще. На срещата на върха на държавните и правителствените ръководители в Милано през 1985 г. бе решено: 9 май да се чества като Ден на Европа.

От седем години България е пълноправен член на ЕС. За да може да се отговори точно на въпроса какво ни дава и какво ни струва Европа, е важно първо да си зададем въпроса – какво очаквахме от ЕС и получихме ли го? В целия процес на присъединяване, от взимането на решение да подадем молба за членство, през преговорите, до влизането в ЕС, говорехме за това, че искаме да отидем в „правилния“ клуб като опозиция на тоталитарния режим. Друга мечта на българското общество беше присъединяване към клуба на богатите и развитите.

„Мисля, че сме все още твърде предпазливи в нашето членство, заяви проф. Ингрид Шикова, преподавател по европеистика в СУ“Св.Климент Охридски“. Даже, бих казала, срамежливи и стеснителни. Все още, и заради съвпадението на икономическата и финансовата криза в началото на нашето членство, плодовете които берем от членството не винаги са най-сладките. Много важно е, че с членството си получихме „стол и микрофон“. Не винаги отчитаме това. Обикновено поставяме на първо място европейските фондове, възможност да пътуваме. Но чрез стола и микрофона можем да изразяваме нашето мнение, да защитаваме нашите интереси. Това е много важно за пълноправна държава-член на ЕС“.

„Каква равносметка можем да направим? – търси отговор Любов Панайотова, директор на Европейския институт в София. Както всички казват, за съжаление, ние не живеем по-добре. Чувстваме се изкупителна жертва в много отношения. С надигащия се популизъм и национализъм виждаме, че сме сочени с пръст, независимо дали става въпрос за пазари на труда, или за етнически малцинства, или за свободното движение въобще на хора - една от ценностите на Европа. Може би в голяма степен ние сме виновни за това, тъй като не успяхме да се възползваме от европейската мечта, която имаше България. Аз се надявам, въпреки всичко, малко по малко младото поколение, което усети ползите от програмите „Еразъм” и възможността да пътува, да осъществи тази мечта. Тогава България ще намери едно достойно място в ЕС. Тя е стратегически разположена страна. Виждаме го в действията, които са като мост към цялото славянско братство, което седи от другата страна и очаква с нетърпение да има знак от ЕС. Мост сме към най-големия ни съсед Турция, която е огромна държава и се опитва да влезе в ЕС. България има много предимства, които за съжаление не използва“.


„България продължава да се държи като страна преговаряща с ЕС, е становището на политолога Владимир Шопов, коментатор  по европейските въпроси. Максимума, който успяхме да постигнем за тези години, е да усвоим административните техники при хармонизацията на нашето законодателство с европейското. Още не сме се научили да мислим и да анализираме европейските политики, за да можем да взимаме адекватни решения как точно да участваме в тях. Не успяхме да променим отношението си по въпроси свързани с корупцията и организираната престъпност. Мисля, че не успяхме да направим и нещо друго, което очакваха останалите европейски държави от нас. То е да поемем отговорности в региона на Югоизточна Европа, Балканите, в Черноморския регион. С присъединяването на България и Румъния имаше очаквания двете страни да играят много активна роля и при промените в тези региони, и по отношение на тяхната външна политика“.

Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност”. С тези думи на 9 май 1950 година в Часовниковата зала на „Quai d`Orsay” френският министър на външните работи Робер Шуман обяви план за създаването на Европейска общност за въглища и стомана между Франция и Германия. Началните редове на декларацията от 9 май 1950 г. предопределят нейната главна цел: Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват.

„Що се отнася до състоянието на ЕС в момента, той е в доста трудна ситуация, заяви проф. Ингрид Шикова. – Питаме се, притежава ли ЕС средствата, които са необходими да съхрани своите ценности, да предпази своята икономика от упадък? Можем ли да спасим света от тероризъм и войни? Струваше ни се невъзможно на нашия континент да има война, но последните години ни показват друго. И това, което се случи преди години в Югославия и това, което се случва в Украйна. Това се случва на Стария континент. Затова Европа трябва да се опита да преодолее споровете, различията по конкретните въпроси. Реалният живот ни поднася много и разнообразни предизвикателства  и трябва да има силна мотивация за политически съюз. Според мен, без него много трудно ще се върви напред“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 11 юли 2024 г.

В „България днес“ на 11 юли разказваме за изложбата „Контакт“ на известната фотографка Елина Кешишева в столичната галерия ONE, посветена на жените, оцелели след домашно насилие. Отправяме се към Хамбург, където тази събота на 13 юли за втора година..

публикувано на 11.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25