Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мецосопраното Снежинка Аврамова стана носител на званието „Камерзенгерин на Бавария”

Снимка: архив

Мецосопраното Снежинка Аврамова започва сериозните си занимания с музика на 15-годишна възраст. За своя път певицата разказва:

„Баща ми свиреше на цигулка, така възникна интересът ми към класиката. На 16 г. се записах да уча пеене в софийското музикално училище. По-късно кандидатствах във Висшето музикално училище „Ханс Айслер” в Берлин, където веднага ме приеха. След като завърших, останах да работя в Германия. Аз съм първата българка, която е пяла в новооткритата „Земперопер” в Дрезден. Там участвах в постановка на „Алчина” от Георг Фридрих Хендел. Играла съм и в мюзикъли, и в оперети, имам доста големи познания в репертоарно отношение. Като втора специалност завърших оперна режисура.”

Почти четвърт век Снежинка Аврамова пее в мюнхенската опера „Ам гертнер плац”. На 30 март тази година, на своя прощален концерт, българката бе удостоена със званието „Камерзенгерин на Бавария”. „Все още не мога да повярвам“ – казва с вълнение изпълнителката. Наесен тя ще има гастрол в театъра, на който е посветила толкова години от живота си. Там публиката ще я види в операта „Питър Граймс” от Бенджамин Бритън.

Снежинка Аврамова с удоволствие се занимава с млади оперни певци и им предава опита си. Въпреки, че години наред е далеч от родината си, тя дава своя принос към българската култура. Малцина знаят, че мецосопраното е основателка на фестивала „Моцартови празници”, който се провежда в родния й град Правец. За първото му издание изпълнителката предоставя къщата си изцяло на разположението на артистите. Набавя реквизит, оформя сценично, художествено и режисьорски двата спектакъла на операта „Така правят всички” от Моцарт. За фестивала Снежинка Аврамова разказа:

„Г-жа Ангелакова, която е артистичен директор на форума, се справя отлично и успя да го утвърди. Поради липсата на време, все още не участвам активно в организацията му. Неговата идея е млади български изпълнители да бъдат приобщени към гениалната музика на Моцарт. Тя изисква много високо изпълнителско майсторство. Както знаем, с колкото по-опростени средства е създадена една творба, толкова е по-трудна.”







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10