Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пети път в Пловдив започват „Дни на музиката в Балабановата къща”

БНР Новини
Снимка: musicartissimo.com

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” е музикално събитие, което с интерес следим в неговите есенни и пролетни прояви. От форум, провеждан в рамките на камерни концерти в известната Балабанова къща в стария Пловдив, днес той събира публика на различни сцени в града. Подробности за петия фестивал научаваме от Мила Павлова, негов артистичен директор:

„Нашето пролетно издание съвпада с една знакова дата – 18 май. На нея, преди 100 години в Пловдив, е роден великият български бас Борис Христов – обичан и почитан по цял свят. Затова екипът на фестивала реши точно на този ден да бъде открит фестивала с концерт, наречен „100 български гласа пеят за Борис Христов”. Той е с участието на четири прекрасни хорови състава: два момчешки – от Пловдив и от София, камерен хор „Васил Арнаудов” и мъжкия, на името на Стефка Благоева. На сцената ще се съберат повече от 100 гласа, които накрая ще пеят заедно. Следващият концерт е в Балабановата къща – „сърцето” на нашия фестивал. На 20 май в „Магията на виртуозитета” ще представим българския цигулар Марио Хосен, който живее и твори в Австрия. Той ще бъде солист и диригент на Camerata “Orphica”, със специалното участие на пианистката Милена Моллова. Този концерт ще съчетаем с изложбата „Димитър Киров и музиката”. Големият пловдивски художник е бил роден точно на този ден. Освен това, той е рисувал малкия Марио Хосен, портретът ще е част от изложбата. А тя ще бъде разположена на стативи в самото концертно пространство в Балабановата къща. Мисля, че връзката между музика и изобразително изкуство ще бъде пряка и въздействаща.”






В програмата на „Дни на музиката в Балабановата къща” е включен и концерт – пътуване назад във времето към първоизворите на звука. Специално за него в България идва швейцарският валхорнист Едуард Дескур. Един от най-изявените изпълнители на старинния инструмент – натурална валдхорна, той е участвал в записи заедно с мецосопраното Чечилия Бартоли. Бил е на една сцена със световно признати имена в областта на бароковата музика. Във всяко издание на този фестивал има и изява от цикъла, който представя музиканти-партньори и на сцената, и в живота. Активна концертна дейност през океана имат българката Деница Ван Пелт /пиано/ и Майкъл Ван Пелт /саксофон/, САЩ. Те ще представят у нас програмата си „Любовни дуети”. А на 1 юни ще има голям детски концерт с участието на младежки състави. „Оркестър Marching stars – гр. Златица – маршируващите звезди, които свирят и имат мажоретен състав са изключително атрактивни. Наред с тях ще се изявят перкусионен ансамбъл „Акцент” от град Плевен и Филхармония „Пионер” /София/. В програмата ще чуем и оркестъра на НУМТИ „Добрин Петков”, Пловдив с диригентПламен Първанов. Солисти ще бъдат концертмайстори на водещи състави в България. Сред тях най-млада е София Проданова. Талантливата ученичка от Пловдивското музикално училище е носител на Първа награда от конкурса на името на Добрин Петков. Концертът е на прочутия римски стадион на Филипопол, изграден в началото на ІІ в. В древността на него, наред със спортни състезания, са се провеждали и музикални, поетически и артистични. Затова смятам, че мястото е изключително подходящо за този концерт, на който младите музиканти ще се състезават помежду си. И за тях, и за публиката това ще е едно щастливо преживяване” – казва Мила Павлова.

СнимкаВ програмата на фестивала е и Йордан Камджалов. Главен диригент на операта и филхармонията в Хайделберг, Германия, той е познат, обичан и уважаван в родината си. Тази година ще го видим начело на симфоничния оркестър на Пловдивската опера. Солисти ще бъдат лауреати на фондацията, носеща неговото име: Василена Серафимова, перкусии, Елица Десева – пиано и виолончелистката Пенка Петкова.

Пловдивският фестивал в Балабановата къща ще представи в камерен концерт световноизвестната цигуларка Мила Георгиева и пианистът, пловдивски възпитаник Евгени Генчев, който учи и концертира в Англия. Финалната изява е на 21 юни и е с участието на Вангел Тангъров- соло кларинетист на състави в Тексас, САЩ /Austin Lyric opera, Mid Texas Symphony и Victoria Symphony/. Той и виолистът Румен Цветков ще изнесат безплатни майсторски класове за младите музиканти, в рамките на форума.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15