Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пети път в Пловдив започват „Дни на музиката в Балабановата къща”

БНР Новини
Снимка: musicartissimo.com

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” е музикално събитие, което с интерес следим в неговите есенни и пролетни прояви. От форум, провеждан в рамките на камерни концерти в известната Балабанова къща в стария Пловдив, днес той събира публика на различни сцени в града. Подробности за петия фестивал научаваме от Мила Павлова, негов артистичен директор:

„Нашето пролетно издание съвпада с една знакова дата – 18 май. На нея, преди 100 години в Пловдив, е роден великият български бас Борис Христов – обичан и почитан по цял свят. Затова екипът на фестивала реши точно на този ден да бъде открит фестивала с концерт, наречен „100 български гласа пеят за Борис Христов”. Той е с участието на четири прекрасни хорови състава: два момчешки – от Пловдив и от София, камерен хор „Васил Арнаудов” и мъжкия, на името на Стефка Благоева. На сцената ще се съберат повече от 100 гласа, които накрая ще пеят заедно. Следващият концерт е в Балабановата къща – „сърцето” на нашия фестивал. На 20 май в „Магията на виртуозитета” ще представим българския цигулар Марио Хосен, който живее и твори в Австрия. Той ще бъде солист и диригент на Camerata “Orphica”, със специалното участие на пианистката Милена Моллова. Този концерт ще съчетаем с изложбата „Димитър Киров и музиката”. Големият пловдивски художник е бил роден точно на този ден. Освен това, той е рисувал малкия Марио Хосен, портретът ще е част от изложбата. А тя ще бъде разположена на стативи в самото концертно пространство в Балабановата къща. Мисля, че връзката между музика и изобразително изкуство ще бъде пряка и въздействаща.”






В програмата на „Дни на музиката в Балабановата къща” е включен и концерт – пътуване назад във времето към първоизворите на звука. Специално за него в България идва швейцарският валхорнист Едуард Дескур. Един от най-изявените изпълнители на старинния инструмент – натурална валдхорна, той е участвал в записи заедно с мецосопраното Чечилия Бартоли. Бил е на една сцена със световно признати имена в областта на бароковата музика. Във всяко издание на този фестивал има и изява от цикъла, който представя музиканти-партньори и на сцената, и в живота. Активна концертна дейност през океана имат българката Деница Ван Пелт /пиано/ и Майкъл Ван Пелт /саксофон/, САЩ. Те ще представят у нас програмата си „Любовни дуети”. А на 1 юни ще има голям детски концерт с участието на младежки състави. „Оркестър Marching stars – гр. Златица – маршируващите звезди, които свирят и имат мажоретен състав са изключително атрактивни. Наред с тях ще се изявят перкусионен ансамбъл „Акцент” от град Плевен и Филхармония „Пионер” /София/. В програмата ще чуем и оркестъра на НУМТИ „Добрин Петков”, Пловдив с диригентПламен Първанов. Солисти ще бъдат концертмайстори на водещи състави в България. Сред тях най-млада е София Проданова. Талантливата ученичка от Пловдивското музикално училище е носител на Първа награда от конкурса на името на Добрин Петков. Концертът е на прочутия римски стадион на Филипопол, изграден в началото на ІІ в. В древността на него, наред със спортни състезания, са се провеждали и музикални, поетически и артистични. Затова смятам, че мястото е изключително подходящо за този концерт, на който младите музиканти ще се състезават помежду си. И за тях, и за публиката това ще е едно щастливо преживяване” – казва Мила Павлова.

СнимкаВ програмата на фестивала е и Йордан Камджалов. Главен диригент на операта и филхармонията в Хайделберг, Германия, той е познат, обичан и уважаван в родината си. Тази година ще го видим начело на симфоничния оркестър на Пловдивската опера. Солисти ще бъдат лауреати на фондацията, носеща неговото име: Василена Серафимова, перкусии, Елица Десева – пиано и виолончелистката Пенка Петкова.

Пловдивският фестивал в Балабановата къща ще представи в камерен концерт световноизвестната цигуларка Мила Георгиева и пианистът, пловдивски възпитаник Евгени Генчев, който учи и концертира в Англия. Финалната изява е на 21 юни и е с участието на Вангел Тангъров- соло кларинетист на състави в Тексас, САЩ /Austin Lyric opera, Mid Texas Symphony и Victoria Symphony/. Той и виолистът Румен Цветков ще изнесат безплатни майсторски класове за младите музиканти, в рамките на форума.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05