Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обратната страна на хуманитарната кауза „бежанци“

Снимка: БГНЕС

След доклада на МВР за заплаха от нов бежански поток през лятото към България, най-бедната страна в ЕС, и доклад на ДАНС от тази седмица отново разбуни духовете по „горещата“ тема. Според годишния отчет на финансовото разузнаване, през 2013 г. са засечени съмнителни парични транзакции за общо над 1,6 млрд. евро към страната ни. Новото е, че те не се свързват както обикновено с престъпления към бюджета като изпиране на пари през фирми в офшорни зони. А с бежанци с хуманитарен статут у нас, и дори – с терористични мрежи. Така с нарастване на бежанците, освен рискът от хуманитарна криза, без да сме съседна на конфликт страна, расте и рискът от терористична атака – жило, чийто „мед“ усетихме на 18 юли 2012 г. край Бургас, т.е., обратната тъмна страна на хуманитарната кауза „Спаси човек в беда“. И дори да е съмнение, не е зле да имаме „едно на ум“.

Към имигранти в България от Сирия, Иран и Афганистан с хуманитарен статут са правени едновременно парични преводи от различни страни с един и същ получател, констатира докладът. Такъв случай е засечен в края на 2013 г. При него само за месец мъж и жена от Афганистан са получили  над 180 превода от различни офиси на системи за бързи парични преводи от 15 държави. Тези системи обаче все по-често се използват от лица от ограничителните списъци на ЕС и службата по санкциите на САЩ OFAC. Засечените съмнителни парични преводи към бежанци са новост в схемите за пране на пари и финансиране на терористична дейност. С разкритията за финансовите операции на „Ал Кайда“ обаче, те не са за подценяване. Още повече, че става дума за ползваната от терористичната групировка арабска традиционна система за плащане „хавала“ (от ар. превод, транзакция). При нея изпращачът на пари се свързва с посредник и му дава сумата за превод към съответната държава и съответен код. Получателят, също посредник, дава парите на истинския адресат на парите, когато последният го потърси и каже кода. Доверието между участниците в схемата се основава най-вече на роднински и дългогодишни бизнес отношения. В случаите на парични транзакции, засечени в България обаче, липсва такава видима родствена или търговска свързаност между получател и изпращач. А това е повече от любопитен факт. Именно заради получаването на парични потоци с неясен произход, ДАНС вижда в бежанците нова рискова група. Въпреки че сами те, особено сирийци, твърдят, че били бедни и затова не могат да участват в такива схеми, докато „перачите“ на пари били добре подготвени и образовани. Факт е обаче, че схемата се ползва и от терористи, често промъкващи се под маската на бежанци като вълк сред стадо агнета на тъмно. Подобни схеми са засечени в Китай, Филипините, Индия, Тайланд. Само за 2013 г. българските служби са получили от ДАНС общо 536 сигнала за съмнителни операции. От тях обаче, по думите на експерта по сигурността Тихомир Безлов, едва 12 са дадени на прокуратурата, а спрените – още по-малко. Не е отнет статут и на нито един чужденец по искане на службите. А темата ще става все „по-гореща“, подсказва и анализът на ДАНС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26