Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Гласът, който моли Бога за България” – 100 години от рождението на Борис Христов

Снимка: архив

За повечето наши сънародници Борис Христов е гласът, който благославя България в първите минути на всяка нова година... Гласът, който ни пожелава благоденствие, здраве и „на многая лета” от националния ефир... Както го наричали още приживе – „Гласът, който моли Бога за България”.


Така е озаглавен и филмът, излъчен по БНТ точно на 18 май, когато се навършиха 100 години от рождението му. В лентата е включено неизвестно досега интервю на Невена Коралова, записано при последното посещение на маестрото в София – откровен разказ за драматичните обрати в живота му, настъпили след установяването на социалистическото управление, когато близо четвърт век не е допускан в родината си. Разказ за завръщането му, за паметните записи, направени в храм-паметника „Свети Александър Невски” и „Балкантон”, заедно с църковния хор (диригент Ангел Константинов) и с Българската хорова капела (диригент Георги Робев).

Снимка: БГНЕСДнес паметникът на Борис Христов символично „гледа” патриаршеския храм. В деня на рождението му там бяха поднесени цветя и венци, беше отслужен и молебен в присъствието на Българския патриарх Неофит, държавни и политически лица. Хор „Гусла”, в който певецът е започнал пътя си, изпълни негова любима песен.


На същата дата в Пловдив, родния град на Борис Христов, паметта му беше почетена с уникален хоров концерт – „Сто български гласа пеят за Борис Христов”. Ден преди това Старозагорската опера му посвети своя спектакъл „Дон Карлос”, представен в НДК.


Хор „Гусла” с диригент Валентин Бобевски чухме и от сцената на Софийската опера. В честването там взеха участие солистите Мартин Цонев, Пламен Бейков, Димитър Станчев, Светозар Рангелов, Бисер Георгиев, Петър Найденов, Ивайло Джуров, Александър Марулев. А също – хорът и оркестърът на Софийската опера и балет, диригент Григор Паликаров.

Рожденият ден на Борис Христов беше отбелязан тържествено и в неговия софийски дом, днес превърнат в музей. Това беше и едно от най-вълнуващите събития, свързани с юбилея. Залата и дворът на Музикален център „Борис Христов” едва побраха публиката на концерта, озаглавен „Борис Христов – посланик на българската песен”. Камерната формация „Юлангело” с ръководител Йосиф Герджиков изпълни православни песнопения, както и любими народни песни на Кирил Совичанов – бащата на Борис Христов. Подготвена с вдъхновение и професионализъм, програмата „разказа” още непознати страници от живота на големия артист. А музиката звучеше едновременно като молитва и славословие. Чухме и онази паметна народна песен, с която Борис Христов, млад солист на хор „Гусла”, впечатлява цар Борис III и така получава стипендия за обучение в Италия. Изпълни я басът Пламен Бейков – ученик от последния му клас. Както и повечето събития, посветени на вековния юбилей, концертът завърши с „Многая лета” (с оригинално заглавие „Многолетствие”) от Дмитрий Бортнянски.Сред звуковите файлове ще намерите запис от „Златния фонд” на БНР.  Годината е 1977-а. Борис Христов разказва за разликата между живото изпълнение и записа, за началото на творческия си път в България, за отговорността да представя родината си по света.

Нека припомним, че Борис Христов е сред личностите в календара на ЮНЕСКО за 2014-а. А събитията, с които у нас и в чужбина почитат великия бас, са наистина неизброими. Български музиканти посвещават на годишнината свои концерти в десетки страни по света. На 27, 28 и 29 юни, на площада пред „Александър Невски” ще има три представления на операта „Борис Годунов”. В момента се провежда и Десетият фестивал „Борис Христов”, също посветен на юбилея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15