Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Магьосникът от Оз” в Музикалния театър – модерна приказка за пътя към щастието

БНР Новини
Снимка: Елена Цветкова

Последната премиера преди лятната ваканция на Музикалния театър в София бе едно дълго чакано заглавие – мюзикълът „Магьосникът от Оз” на Харолд Арлън по приказката на Лиман Франк Баум. Режисьор на постановката е Нина Найденова, професионалист с ясна визия за посланието, което иска да отправи към малките зрители, изкушени от това изкуство. Тя призна, че най-трудно се прави театър за деца. Предизвикателство е и да се поставя творба, която има толкова много различни тълкувания и интерпретации. А филмовият ѝ вариант се е превърнал в еталон, определян и от критици, и от публика като един от десетте най-добри филми за всички времена. Въпреки това, режисьорът без колебание се е потопил в микроклимата на „Магьосникът от Оз”, събрал е творческите енергии на своите колеги в екип и вече е факт един добър спектакъл.

Снимка

„Надявам се, че в него ще покажем естетика и стил, адекватен за децата, които живеят в свят с много визуални изкушения” – сподели Нина Найденова. „Самият автор Баум казва: „Исках да направя една модерна приказка, в която децата да се чувстват щастливи”. И аз приех нещата много лично – имам син на шест години, но нямам необходимото време за него. Трудно му обръщам внимание, защото работя на няколко места. Давам си сметка, че много родители са в тази позиция. Искам да върна пропуснатите минути, а какъв по-добър начин за това от приказката? Има неща, които няма как да се кажат – трябва да се покажат. Как децата да имат кураж, как да общуват, да обичат, как да се чувстват винаги у дома си. Цялото послание се оформи покрай Баум и неговата героиня – вълшебницата Глинда. Тя казва в пиесата: „Домът не е мястото където живееш, спиш или ядеш, а това, в което се чувстваш сигурен, имаш сърце и познаваш себе си. Ако познаваме себе си, ние винаги сме вкъщи, където и да сме!”.

Сандра Петрова

Три актриси влизат в ролята на Дороти в новата постановка на Музикалния театър в София. Една от тях е Сандра Петрова. Завършила актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ при проф. Дора Рускова, тя вече има опит на тази сцена – участвала е в три премиери. Играе и в Кукления театър. Сандра е и вокал на рок групата PSS. Нейният баща е оперният певец Николай Петров, познат от ролите му в Музикалния театър и Софийската опера. С него младата актриса работи върху вокалната интерпретация. „Честно казано винаги съм си мечтала да играя Дороти, още от момента, в който започнах да се занимавам с пеене” – признава Сандра Петрова. „Докато влизах в ролята преминах през различни перипетии и интересни моменти. Един от тях бе изискването на режисьора Дороти да не е мъничка и наивна, а да прилича на днешните тийнейджъри. Те са взискателни, знаещи… Искаше тя да върви не към своята мечта, а към целта си. И наистина я достига. Постановката е една приказка, направена като 3D филм. Има мултимедия, хубави костюми и декори – всеки актьор иска да попадне в този свят.”

Снимка

„Магьосникът от Оз” – красив спектакъл са сътворили на сцената на Музикалния театър в София. Романтични облаци се сменят с детски рисунки, с поля и макове. Мултимедия има и в дъното на сцената, и на цветен прозрачен декор пред актьорите. Идеята е на сценографа Салваторе Лийстро от Италия. Диригент на постановката е Игор Богданов. Той сподели, че за първи път работи с Нина Найденова и я определи като режисьор, който деликатно, но и смело навлиза в музикалната тема. „Самата тя е музикант, затова връзката със сценичното представяне на творбата е толкова добра” – каза Игор Богданов и представи състава в оркестрината като симфо-джаз оркестър. Около 50 музикални номера има в този мюзикъл-фентъзи, както го нарече той.

А героите на сцената – Дороти, Лъвко, Ламаринко и Плашилко (в превода на Хари Аничкин) вървят по пътя към Магьосника от Оз. В салона, момченцето до мен пита – „Те истински ли са?”. Да, истинско е желанието за чудеса, истински са мечтите на всички нас за добър, красив, прекрасен свят. Свят, в който „Няма нищо по-ужасно от безграничния оптимизъм” е реплика, която може да произнесе единствено Злата вещица от приказката. „Те ще тръгнат заедно” – шепне момченцето с широко отворени очи, защото вярва, че думата „заедно” е магическа. „За едно сърце не се съди по това колко обича, а по това колко го обичат другите…” – отговарят актьорите от сцената.

Снимки: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Любо Киров започва лятото с нов сингъл и албум – "Ново сърце"

Любо Киров е сред звездите в българската музика, които последните години пълнят най-големите зали. Всяка негова нова песен вълнува публиката, която има нов повод за радост – преди дни певецът издаде албума "Ново сърце ". На концерта-промоция беше..

публикувано на 19.06.24 в 10:15

София е домакин на нов фестивал на духовната хорова музика

Преди големия християнски празник Петдесетница, софийският храм "Света София - Премъдрост Божия" е домакин на първото издание на Фестивала на духовната хорова музика "Трисвятую песнь" в дните от 19 до 23 юни.  Организатори са Българският хоров съюз..

публикувано на 19.06.24 в 09:35

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15