Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Магьосникът от Оз” в Музикалния театър – модерна приказка за пътя към щастието

БНР Новини
Снимка: Елена Цветкова

Последната премиера преди лятната ваканция на Музикалния театър в София бе едно дълго чакано заглавие – мюзикълът „Магьосникът от Оз” на Харолд Арлън по приказката на Лиман Франк Баум. Режисьор на постановката е Нина Найденова, професионалист с ясна визия за посланието, което иска да отправи към малките зрители, изкушени от това изкуство. Тя призна, че най-трудно се прави театър за деца. Предизвикателство е и да се поставя творба, която има толкова много различни тълкувания и интерпретации. А филмовият ѝ вариант се е превърнал в еталон, определян и от критици, и от публика като един от десетте най-добри филми за всички времена. Въпреки това, режисьорът без колебание се е потопил в микроклимата на „Магьосникът от Оз”, събрал е творческите енергии на своите колеги в екип и вече е факт един добър спектакъл.

Снимка

„Надявам се, че в него ще покажем естетика и стил, адекватен за децата, които живеят в свят с много визуални изкушения” – сподели Нина Найденова. „Самият автор Баум казва: „Исках да направя една модерна приказка, в която децата да се чувстват щастливи”. И аз приех нещата много лично – имам син на шест години, но нямам необходимото време за него. Трудно му обръщам внимание, защото работя на няколко места. Давам си сметка, че много родители са в тази позиция. Искам да върна пропуснатите минути, а какъв по-добър начин за това от приказката? Има неща, които няма как да се кажат – трябва да се покажат. Как децата да имат кураж, как да общуват, да обичат, как да се чувстват винаги у дома си. Цялото послание се оформи покрай Баум и неговата героиня – вълшебницата Глинда. Тя казва в пиесата: „Домът не е мястото където живееш, спиш или ядеш, а това, в което се чувстваш сигурен, имаш сърце и познаваш себе си. Ако познаваме себе си, ние винаги сме вкъщи, където и да сме!”.

Сандра Петрова

Три актриси влизат в ролята на Дороти в новата постановка на Музикалния театър в София. Една от тях е Сандра Петрова. Завършила актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ при проф. Дора Рускова, тя вече има опит на тази сцена – участвала е в три премиери. Играе и в Кукления театър. Сандра е и вокал на рок групата PSS. Нейният баща е оперният певец Николай Петров, познат от ролите му в Музикалния театър и Софийската опера. С него младата актриса работи върху вокалната интерпретация. „Честно казано винаги съм си мечтала да играя Дороти, още от момента, в който започнах да се занимавам с пеене” – признава Сандра Петрова. „Докато влизах в ролята преминах през различни перипетии и интересни моменти. Един от тях бе изискването на режисьора Дороти да не е мъничка и наивна, а да прилича на днешните тийнейджъри. Те са взискателни, знаещи… Искаше тя да върви не към своята мечта, а към целта си. И наистина я достига. Постановката е една приказка, направена като 3D филм. Има мултимедия, хубави костюми и декори – всеки актьор иска да попадне в този свят.”

Снимка

„Магьосникът от Оз” – красив спектакъл са сътворили на сцената на Музикалния театър в София. Романтични облаци се сменят с детски рисунки, с поля и макове. Мултимедия има и в дъното на сцената, и на цветен прозрачен декор пред актьорите. Идеята е на сценографа Салваторе Лийстро от Италия. Диригент на постановката е Игор Богданов. Той сподели, че за първи път работи с Нина Найденова и я определи като режисьор, който деликатно, но и смело навлиза в музикалната тема. „Самата тя е музикант, затова връзката със сценичното представяне на творбата е толкова добра” – каза Игор Богданов и представи състава в оркестрината като симфо-джаз оркестър. Около 50 музикални номера има в този мюзикъл-фентъзи, както го нарече той.

А героите на сцената – Дороти, Лъвко, Ламаринко и Плашилко (в превода на Хари Аничкин) вървят по пътя към Магьосника от Оз. В салона, момченцето до мен пита – „Те истински ли са?”. Да, истинско е желанието за чудеса, истински са мечтите на всички нас за добър, красив, прекрасен свят. Свят, в който „Няма нищо по-ужасно от безграничния оптимизъм” е реплика, която може да произнесе единствено Злата вещица от приказката. „Те ще тръгнат заедно” – шепне момченцето с широко отворени очи, защото вярва, че думата „заедно” е магическа. „За едно сърце не се съди по това колко обича, а по това колко го обичат другите…” – отговарят актьорите от сцената.

Снимки: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05