Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намериха трите загубили се момчета в Стара планина

| обновено на 20.05.14 в 18:12

Намериха живи и здрави трите загубили се момчета в Стара планина. Виктор, Веселин и Христо са открити до село Тъжа, което са намира на около 15 км от Калофер. Преходът, който са извършили от мястото на последното им обаждане, в което се търсили ориентири, до село Тъжа е около 30 км в много труден терен. 

Момчетата са се придвижвали до Тъжа, когато видели кола на пътя. Шофьорът на автомобила ги е откарал до центъра на селото, където ги посрещнаха родителите им и спасителите, ръководили мащабната акция по издирването им.

Веселин отказа да говори пред медиите. Той е леко пострадал, след като скално парче е паднало върху ръката му.

Виктор и Христо разказаха, че през трите дни са пили само вода и според тях са извървели около 100 км. Момчетата разказаха, че са тръгнали към Райското пръскало, но се оказали, според тяхна преценка, до връх Ботев.

Над 50 планински спасители и още толкова доброволци се включиха в издирването на трите момчета в Стара планина. След като термостатът на хеликоптера на "Гранична полиция" тази сутрин засече три точки на движение, спасителите обходиха района на Южен Джендем, Малка-голяма Бъзовица, хижа "Тъжа" и местността Триглас.

В събота Виктор, Веселин и Христо са тръгнали неподготвени за планински преход към хижа "Рай". Тази местност е импровизиран сборен пункт, откъдето потеглят и се връщат екипите на спасителите. Председателят на УС на "Планинската спасителна служба – доброволци" Веселин Ганчев заяви, че работата на екипите е била много затруднена. По думите му има множество стръмни скали по дадените координати. По думите му картината се е усложнила и от силния шум на водите. Открита е била колата на момчетата. В нея е намерена и екипировка. Не е ясно обаче защо момчетата са потеглили, без да вземат по-дебели дрехи.

Три хеликоптера бяха включени в спасителната операция на планинската служба по издирването. Две от машините са оборудвани с термокамери, а единият хеликоптер има и технологично оборудване за издирване, предоставено от "Гранична полиция". В акцията се включиха и две кучета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!