Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Христов отказа да получи "Аскеер"

Снимка: Венета Павлова

Спектакълът "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир на габровския театър с режисьор Петринел Гочев спечели наградата за най-добро представление на церемонията за театралните награди "Аскеер". Почетната награда за принос в театралното изкуство получи професор Надежда Сейкова. Актьорът Ивайло Христов отказа да получи войника.

Наградата за режисура получи Стефан Москов за спектакъла "Професия лъжец" от Сергей Каршигоров на Държавен куклен театър - Варна. За водеща мъжка роля беше отличен Ивайло Христов за ролята на Колман Конър в "Самотният запад" от Мартин Макдона, постановка на Владимир Люцканов в Театър 199. Ивайло Христов обаче отказа да вземе наградата си като протест срещу незавидното място на културата в обществото.

За водеща женска роля беше отличена Александра Василева за ролята си в "Свобода в Бремен" от Фасбиндер - Народен театър "Иван Вазов".

За изгряваща звезда "Аскеер" получи Бойко Кръстанов за Гичо във "Възвишение" от Милен Русков, постановка Иван Добчев, Драматичен театър - Пловдив.

Оля Стоянова взе "Аскеер" за пиесата "Покана за вечеря", реализирана в Театър София.

Театралният педагог и режисьор професор Надежда Сейкова получи наградата за цялостно творчество и благодари на всички свои ученици, които са я зареждали с творческа енергия през годините.

Традиционно церемонията по връчването на наградите "Аскеер" завърши с химна "Върви, народе възродени", който беше изпълнен от актьорите на сцената, както и от цялата публика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!