Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Родополоджи” – авторски албум на Димитър Льолев

БНР Новини
Снимка: личен архив
Когато става дума за джаз, е трудно да избягваме чуждиците. Особено, ако се налага да търсим синоними на джазмен, сайдмен, бендлидер... Саксофонистът Димитър Льолев е всичко това. Разбира се, не едновременно. Солист, композитор, аранжор или сценичен партньор в различни проекти, той винаги успява да постигне музикален изказ „по български”, със силен „родопски акцент”. Любимата му планина е вплетена и в заглавието на неговия авторски албум „Родополоджи” (Rhodopolodgy). Представя го заедно с Антони Дончев – пиано, Борис Таслев – контрабас и Борислав Петров – ударни.

„Заглавието „Родополоджи” избрах заради голямата си любов към родопския фолклор и джаза. Музиката ми е резултат на тази симбиоза, на взаимното проникване между двата стила. Каквито и определения да търся, едва ли ще изразя най-важното – аз дълбоко вярвам в тази музика” – думи на Димитър Льолев. Роден е в Пловдив, възпитаник е на Музикалното училище и Музикалната академия в града. През 2002 г. продължава образованието си в Консерваторията Prins Claus в Грьонинген, Холандия. Там завършва програмата „New York Comesto Groningen”. Докато е студент представя своята група „Ракия” на престижния „North Sea Jazz Festival”. През 2005 г. печели втора награда в раздела за солисти на „Leidse Jazz Stad Competition” в Лайден, Холандия. Същата година се завръща в България и започва активна концертна дейност с най-известните имена от нашата сцена – Теодосий Спасов, Ангел Заберски-син, Михаил Йосифов, Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Хилда Казасян, Лили Иванова и др. Преподава и в АМТИИ – Пловдив, а от 2012 г. свири в Биг бенда на БНР.

Музиката, родена сред красотата на Родопите, Димитър познава от детството си – баща му е дългогодишен диригент на Фолклорен ансамбъл „Родопа” в Смолян. Преди да поеме ръководството на известния състав, Костадин Льолев работи с „Конушенския оркестър” – една от най-популярните сватбарски групи. Свири на акордеон, кларинет, композира и аранжира пиеси на фолклорна основа. Израснал в тази пъстра среда, синът му Димитър се занимава с музика от ранна възраст. И макар да завършва образованието си като фаготист, в края на гимназията започва да свири на саксофон – вече е открил, че неговата посока е джазът.






В музикалния материал, върху който са изградени композициите в „Родополоджи”, Димитър е използвал и преки цитати от народни песни. Някои от тях са малко познати – например „Петро ле, Петрице”, станала основа на пиесата „Родополоджи”.

Албумът всъщност е вторият в неговата биография. Само преди две седмици италиански лейбъл издаде „The Other Side” – също авторски проект на саксофониста. Записан е с барабаниста Митко Семов, тромпетиста Мартин Ташев и неговия състудент от Грьонинген – басиста Максимилиано Ролф.

След софийската премиера на „Родополоджи” през май, албумът ще бъде представен на фестивала „A to Jazz”, на Варненския джаз фестивал през юли, както и на още няколко сцени в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15