Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България попадна в „китайски капан”

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Колкото и странно да ви се струва това заглавие, то отговаря на истината.

В Украйна, докато в другите страни се провеждаха избори за милионери (депутати) в Европейския парламент, се състояха президентски избори. Спечели ги украинският сладкарски магнат Петро Порошенко, в чиято програма през следващите три месеца е заложено да оправи взаимоотношенията с Русия. И това е една от приоритетните задачи, поради простата причина, че газовото съглашение между Русия и Китай е много несвоевременно, а това автоматично се стоварва и върху нашите глави, защото силно сме зависими от руския газ, транспортиран през Украйна.

Покрай подготовката за европейските избори нашето правителство доста се постара да ускори процеса по изграждането на „Южен поток”, за да престанем да бъдем зависими от Украйна. Постара се, независимо и от другия факт, че ЕС се старае с всички сили да ни отърве от зависимостта ни от Русия. Същата тази Европа, която е доста зависима от „Северен поток” в лицето на Европейската комисия задвижи специфичната европейска процедура EU Pilot, заради поправките в Закона за енергетиката (не са приети окончателно), които въвеждат новото за европейското право понятие „морски газопровод”.

Депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков внесоха поправки в Закона за енергетика, с които се въвеждаше новото понятие „морски газопровод”. Морската част на "Южен поток", това са 24 км в българска територия (вода и суша), на практика получава правен статут, без да стъпва на европейска територия.

Снимка: БГНЕСМежду другото – „Северен поток”, който започва близо до руската територия, минава през териториалните води на няколко страни – членки на ЕС, и завършва на германска територия, не е регулиран от ЕС.

ГЕРБ пък внесе вот на недоверие към правителството за сектор "Енергетика" заради проваления проект "Южен поток". Това бе съобщено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на НС.

Снимка: БГНЕСНа 31 октомври 2013 г. министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че „Газпром” се е съгласил да спазва българското законодателство, т.е. – европейското. В специално подписания протокол между БЕХ и руската компания се казва, че "Южен поток" може да спазва европейското законодателство.

Хората от Община Лозница, Разградска област, са в неведение относно изплащането на земите, през които ще преминат тръбопроводите на „Южен поток”. Двете тръби ще бъдат дълги около 20 км. всяка и ще засегнат както общински, така и частни обработваеми земи, като сервитутната ивица ще бъде 66 м. за земите и 52 м. за гористите терени. Край село Студенец ще има технологична площадка, а тръбите ще минават още през землищата на селата Бели лом, Синя вода, Сейдол, Гороцвет и Монастирско.  Снимка: БГНЕСИ докато траеха всички тези обяснения, пояснения, препоръки и внесен вот на недоверие към правителството на Орешарски във връзка с „Южен поток”, България попадна в „китайски капан”. Заради газовия договор между Русия и Китай, ЕС ще спасява собствената си кожа и с всички средства (санкции) ще пречи на построяването на „Южен поток”.

Русия ще получи от Китай инвестиции при добиването на газ в размер на 20 милиарда долара, а също така и аванс от 25 милиарда долара. Тези средства ще позволят на „Газпром” да започне строителството на „Южен поток” без подкрепата на Евросъюза.

Както съобщи ИА REGNUM, след дългогодишни преговори Русия и Китай подписаха тридесетгодишен договор за доставка на газ на стойност 400 млрд долара, с общ обем – повече от 1 трлн. кубически метра.

Още от категорията

Софтуерът за преброяването няма удостоворение за сигурност

Софтуерът за преброяване на населението не е минал през удостоверяване на мрежовата и информационната сигурност, съобщи Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление“. Като причина за затрудненията по електронното преброяване Националният..

публикувано на 18.09.21 в 11:48

Разбита е престъпна група за нелегален трафик на мигранти

Седем души са задържани след полицейска акция за разбиване на организирана престъпна група, превеждала нелегални мигранти през страната, обявиха на брифинг в МВР. Групата е била ръководена от афганистанец, в нея са участвали и други чужденци и е имала..

публикувано на 18.09.21 в 11:26

1892 нови случаи на коронавирус

През последното денонощие са установени 1892 случаи на коронавирус от направените 25 189 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 7,5% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 296, в Пловдив – 162 и..

публикувано на 18.09.21 в 09:00