Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осми международен фолклорен фестивал „С песните на Сестри Бисерови”

БНР Новини
Любимка, Митра, Росица, Росен, Вера
Снимка: www.bisserov.net



Създаден през 2006 г., фестивалът винаги успява да предложи интересна програма. Като част от предварителната подготовка участниците разучават поне една песен от репертоара на прочутото трио, а в рамките на събитието се организират ателиета по българска народна музика. Традиционен домакин е град Сандански, както и различни селища около него. За първи път тази година е предвиден и концерт в София. Форумът се провежда в дните около църковния празник Петдесетница, който е с подвижна дата. Тогава е и съборът в село Пирин – родното място на сестрите Любимка, Митра и Неда Бисерови. Като трио, а по-късно заедно с децата си във формация „Фамилия Бисерови”, те са познати на всички континенти. Участвали са в десетки международни фестивали, където са имали възможност да слушат фолклор от цял свят. Познават най-известните носители на уникални старинни традиции от различни точки на планетата. Някои от тях вече са гостували в програмата на фестивала „С песните на Сестри Бисерови”. Други ще го направят за пръв път тази година.

Какво да очакват гостите на предстоящия фестивал, кои артисти са включени в програмата – подробности научаваме от Любимка Бисерова:

„Фестивалът започва на 5 юни с концерт в залата на БАН, в центъра на София, входът е свободен. Публиката ще може да чуе три от формациите. От Италия пристига група „И Музикалия”, основана от братята Марсело и Америго. „Теноре Муралес” (от Сардиния, Италия) познаваме от 1993 г., когато участвахме заедно в един фестивал. Пеят в уникален стил, включен в списъка „Живи човешки съкровища” на ЮНЕСКО. Група „Пекел” от Холандия ще чуем със старинни песни от XVI-XVII век, както и с модерни авторски аранжименти. Радвам се, че момичетата от „Славоник трактор” (хор от Финландия) изявиха желание да участват за трети път. Те много харесват българската народна музика, дори издадоха диск преди няколко години. На шести юни всички формации ще изнесат концерт в град Сандански, на следващия ден – в град Гоце Делчев, а на осми юни – в село Пирин ще има сутрешен концерт на площада. Той е подарък за фамилиите, които по традиция се събират на родова среща и правят курбан при стария параклис „Света Троица”. Чуждестранните ни гости също ще вземат участие в празничното веселие.”

Във фестивала участват още танцов състав „Дойна Бараганулуи” от областта Лаломита, Румъния, Боб Гоф от Великобритания, който свири на традиционния австралийски инструмент диджериду и „Фамилия Сестри Бисерови”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15