Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърти международен хоров фестивал „Черноморски звуци” – Балчик

БНР Новини
Фотоколаж: Вергил Митев
Между 4 и 8 юни в Балчик се провежда четвъртото издание на Международния фестивал „Черноморски звуци”. Форумът е създаден по идея на Валентина Георгиева – диригент на състава, артистичен директор на фестивала и председател на сдружение „Музикален свят” в града.

„Тази година честваме сто години от създаването на смесен хор „Черноморски звуци” – разказва Валентина. На този юбилей посвещаваме не само фестивала, но и нашите концертни изяви през цялата 2014 година. Още една бележита дата отбелязваме в рамките на събитието – навършват се осем десетилетия от рождението на проф. Иван Спасов. Изтъкнат композитор, диригент, педагог, той остави богато наследство от хорови произведения. Всички български колеги ще включат негови песни в програмите си – девет състава ще изпълнят девет различни песни на проф. Спасов. Едва ли има по-добър начин да почетем тази забележителна личност. В рамките на четирите фестивални дни представяме общо шест концерта. Гостите са от Италия, Франция, Испания, Дания, Румъния, Гърция, Турция. Спазваме традицията да каним композитор, който да ръководи ателиетата на академичните хорове. Тази година това е г-н Амброш Чопи – композитор и диригент от Словения, който ще разучи със съставите свои авторски произведения за смесен и еднороден хор. Радвам се, че и тази година участват фолклорни формации. Ателието за тях ще ръководи Катя Барулова. В задължителния репертоар са „Гальовна песен” от Ташо Барулов и „Заспало е челебийче” от Христо Тодоров. Специален гост на форума е Софийският камерен хор „Васил Арнаудов” с диригент проф. Теодора Павлович – председател на нашето жури. Публиката ще чуе два хора, обединени под името хор „Бодра песен” от град Шумен, „Родна песен” от гр. Хасково, Камерен хор „Иван Спасов” от Пловдив и др.

В програмата на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци” участват и Студио за народно пеене „Нуша” и женски народен хор „Илинден” от София, народен хор „Добруджански гласове” от с. Соколово, Вокална студия при Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1870” от Балчик, смесен хор „Славия” от гр. Харманли и др. Още от основаването си фестивалът кани чуждестранни състави, които изпълняват български песни. В предстоящото издание тази линия продължават момичетата от „Седянка” – Дания и женски хор „Български гласове от Берлин”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15