Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърти международен хоров фестивал „Черноморски звуци” – Балчик

БНР Новини
Фотоколаж: Вергил Митев
Между 4 и 8 юни в Балчик се провежда четвъртото издание на Международния фестивал „Черноморски звуци”. Форумът е създаден по идея на Валентина Георгиева – диригент на състава, артистичен директор на фестивала и председател на сдружение „Музикален свят” в града.

„Тази година честваме сто години от създаването на смесен хор „Черноморски звуци” – разказва Валентина. На този юбилей посвещаваме не само фестивала, но и нашите концертни изяви през цялата 2014 година. Още една бележита дата отбелязваме в рамките на събитието – навършват се осем десетилетия от рождението на проф. Иван Спасов. Изтъкнат композитор, диригент, педагог, той остави богато наследство от хорови произведения. Всички български колеги ще включат негови песни в програмите си – девет състава ще изпълнят девет различни песни на проф. Спасов. Едва ли има по-добър начин да почетем тази забележителна личност. В рамките на четирите фестивални дни представяме общо шест концерта. Гостите са от Италия, Франция, Испания, Дания, Румъния, Гърция, Турция. Спазваме традицията да каним композитор, който да ръководи ателиетата на академичните хорове. Тази година това е г-н Амброш Чопи – композитор и диригент от Словения, който ще разучи със съставите свои авторски произведения за смесен и еднороден хор. Радвам се, че и тази година участват фолклорни формации. Ателието за тях ще ръководи Катя Барулова. В задължителния репертоар са „Гальовна песен” от Ташо Барулов и „Заспало е челебийче” от Христо Тодоров. Специален гост на форума е Софийският камерен хор „Васил Арнаудов” с диригент проф. Теодора Павлович – председател на нашето жури. Публиката ще чуе два хора, обединени под името хор „Бодра песен” от град Шумен, „Родна песен” от гр. Хасково, Камерен хор „Иван Спасов” от Пловдив и др.

В програмата на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци” участват и Студио за народно пеене „Нуша” и женски народен хор „Илинден” от София, народен хор „Добруджански гласове” от с. Соколово, Вокална студия при Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1870” от Балчик, смесен хор „Славия” от гр. Харманли и др. Още от основаването си фестивалът кани чуждестранни състави, които изпълняват български песни. В предстоящото издание тази линия продължават момичетата от „Седянка” – Дания и женски хор „Български гласове от Берлин”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15