Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остров Св. Анастасия посреща първите си гости

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На острова, известен в миналото с името „Болшевик”, се намира единственият оцелял средновековен островен манастир по Черноморието ни. В миналото той бил използван за политически затвор. Разположен е недалеч от град Бургас. Сега това загадъчно кътче от българската земя е достъпно и за туристите.

За да бъде превърнат в туристическа атракция, сградите му бяха реставрирани повече от година. Възстановена е и средновековната църква. От Бургас три пъти на ден потегля корабче с посетители. Туровете се извършват с катамарана „Кук”, като престоят на острова е два часа. Водното возило побира 210 пасажери, а в разгара на лятото общината е готова да увеличи курсовете, ако това се наложи.

Съкровища и скелети на пирати, археологически находки и местни билки са част от атракциите. Реконструираната манастирска църква „Св. Климент Охридски”, изографисана през 1802 г., е една от най-харесваните забележителности тук. Запазени са част от стенописите, както и портите. За желаещите да отседнат на Св. Анастасия, за да се потопят изцяло в атмосферата му, е изградена и хотелска част с килии. Обстановката е семпла, но предлага неповторимо изживяване. Най-евтината нощувка е 50 лева, а най-скъпата – 120.

Снимка: БГНЕС
Света Анастасия разполага и с т. нар. лекарна. Помещението има за цел да се превърне в място за отдих, където всичко да бъде изцяло с биопродукти. В него се предлагат чайове, сладко от зелени смокини и биокозметика, разработена от лабораторията към БАН. Продуктите са изцяло натурални, с луга и с лечебни соли. Покривът на лекарницата пък е умишлено покрит с почва и засаден с разнообразни билки. Оттук се разкрива приятна гледка към Бургаския залив.

Залите в музея на острова пък са оборудвани с модерни инсталации, които пресъздават трюм на пиратски кораб със заграбени богатства, морско дъно и килия с решетки с изглед към морето. В ресторанта на острова пък трима готвачи се грижат на гостите да бъдат предлагани отбрани ястия по стари бургаски рецепти. Менюто е богато на морски деликатеси и риби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10