Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от ГЕРБ поискаха оставката на правителството, "Атака" искат касиране на изборите

| обновено на 28.05.14 в 11:57
Снимка: БГНЕС

Заседанието на Народното събрание започна бурно и с декларации на ГЕРБ и "Атака". От ГЕРБ настояха Пламен Орешарски да признае вота на избирателите и да подаде оставка още днес. ГЕРБ призоваха всички политически сили и ДПС да оттеглят своите представители от кабинета.

Председателят на парламента Михаил Миков добави, че премиерът иска да участва в разискванията по вота на недоверие към правителството и ще направи това, след като се върне от посещението си във Ватикана. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново призова партиите от парламента за предсрочни избори. Това стана в кулоарите на парламента, след като депутатите отхвърлиха предложение на ГЕРБ вотът на недоверие към правителството да бъде разглеждан като първа точка от дневния ред:

Те се правят, че нищо не се е случило в неделя, а вече политическото пространство е различно. БСП и "Атака" ги няма. Момчетата в БСП ги наричат техническа грешка - искаш да си обидиш електората. Станишев не може да си подреди листата. От неговата партия не го избират пръв, а иска да управлява държавата и да прави ремонт на кабинета. Много искам да ги помоля да преодолеят всички егото си, да отидем на едни предсрочни избори. Ще седнем тогава, ще направим консултации, да се стабилизира държавата. Те са като болни прасета, вътре седят. Седят и се гушат и не знаят какво да правят.

От ГЕРБ настояха Пламен Орешарски да признае вота на избирателите и да подаде оставка още днес. Депутатът Цвета Караянчева призова и ДПС да оттеглят своите представители от кабинета. ГЕРБ няма да участват и в консултации с нито една политическа сила, която подкрепя кабинета „Орешарски“. Цвета Караянчева заяви:

Политическа партия ГЕРБ не иска власт за себе си на всяка цена. Политическа партия ГЕРБ иска бързи и честни избори, на които гражданите да кажат кого искат в управлението и каква политика подкрепят. Всяко друго решение ще тълкуваме като спекулация и неправомерна употреба на народния вот. Всяко друго решение ни води към политическа, икономическа и национална катастрофа. Да спасим България. Оставка, колеги!

От Парламентарната трибуна Десислав Чуколов от партия "Атака" заяви, че резултатите от евроизборите трябва да бъдат касирани, тъй като те не са протекли нормално, а вотът на гражданите е купен. От „Атака“ призоваха и главният прокурор да се самосезира, заради подадените над 2 хиляди сигнала за купуване на гласове:

Ние настояваме за касиране на тези избори. Призоваваме вас, народните представители в тази зала да подкрепите това наше искане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!