Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гурбет и обратно, но как…

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Чували ли сте за фирма „Великобритания 2014”? Тя предлага селскостопанска работа на Острова срещу добро заплащане. Който се е хванал на лъскавите обещания, не е получил нито едното, нито другото. „Великобритания 2014” е сред онези фирми, които печелят от лековерието на много нашенци, бягащи от безработицата и безпаричието у нас. В Главна инспекция по труда се сипят ежедневно сигнали срещу такива фирми и физически лица, които подлъгват кандидат-гурбетчиите.

Само за първите три месеца на 2014-а сигналите са над петдесет. За миналата година те са над 230, но вероятно през тази бройката ще е по-голяма. Причината – отпадането на ограниченията за работа на българите във всички държави на ЕС. Поради това отпадна и задължителното разрешение за работа, което се изискваше за българските граждани. Това улеснява фирмите, предлагащи често фиктивна трудова заетост в Европа, казва Даниела Кадийска, директор на „Международна трудова миграция” в изпълнителна агенция Главна инспекция по труда. Как могат да бъдат измамени кандидат-гурбетчиите? Например, българска фирма, дори и да е регистрирана като трудов посредник в Агенцията по заетостта, може да няма регистриран договор с чуждестранен работодател, какъвто е случаят и с „Великобритания 2014”. И де факто тя не може да осигури работа. Другата уловка е, когато фирми сключват с гурбетчиите т. нар. консултантски договори. Този вид договори попадат в областта на търговската дейност и при сигнал Главна инспекция по труда не може да се намеси в тези взаимоотношения. Даниела Кадийска продължава:

„Когато става въпрос за фирма, регистрирана като трудов посредник, тогава вече инспекцията по труда има правомощия да проверява как се извършва тази дейност, дали е законосъобразно извършването. Тя може да налага съответно санкции в случай, че посредникът е взел суми от лицата, които търсят работа или са били измамени и насочени към работодатели, с които няма сключени посреднически договори. В случаите, когато това не е регистриран трудов посредник, а е фирма, прибягнала до измама, често ние не можем дори да открием местонахождението на този работодател, на тази фирма, защото те се укриват. Връзката с кандидат-гурбетчиите се извършва по интернет единствено чрез имейл и много често такива работодатели изобщо и не съществуват, нямат офис. В тези случаи инспекцията по труда прибягва до съдействие с органите на полицията, както и сезира прокуратурата, когато се касае за измама.”

Съветът на експертите е: проверявайте много внимателно фирмата, преди да тръгнете от България! Не се доверявайте само на публикувани обяви в интернет, не извършвайте разплащания, искани по имейл. Коректните фирми не искат предварително заплащане на суми! Преди заминаване за чужбина, задължително се запознайте с конкретния трудов договор, може да бъде и проект на трудов договор, но той трябва да е подписан от работодателя, с който фирмата има взаимоотношения. Кандидатите за работа трябва да се запознаят с тези договори на български език и да са наясно с условията, преди да заминат.

След отпадането на ограниченията за работа на българите във всички останали държави от ЕС, се засили тенденцията на заминаване чрез командироване на търсещите работа от фирми, които нямат стопанска дейност в България. Тези фирми обаче успяват да сключат договори за предоставяне на услуги като подизпълнители. Най-често услугите са в областта на строителството с работодатели от Германия, Белгия, Холандия. В случай на командироване трябва да се изпълни директивата, която изисква възнагражденията на работещите да бъдат колкото минималните за приемащата държава, ако командироването е за повече от месец. Обикновено то не е под 1200-1300 евро. Това не се спазва от работодателите, както се оказва при проверки на инспекцията по труда. На гурбетчиите се заплаща по около 500-600 евро, колкото биха вземали в България за същата работа. Ясно е кой печели от това. А често под формата на командироване се подлъгват лицата, търсещи работа, за да заминат в тези държави. В крайна сметка не получават нито договор за работа, нито командировъчни пари. Работа чрез командироване е една форма, която напоследък е популярна като форма на измама, казва Даниела Кадийска и продължава с примери за мъките на гурбетчиите.

„Имахме сигнал-жалба преди около месец за фирма, която е в Германия, в областта на месопреработвателната промишленост. Но лицата, търсещи работа, са били командировани в Германия от полска фирма. Те са получили информация за тази работа чрез клон на фирмата в България, сключили са трудов договор с полската фирма, която ги е командировала в Германия в тези фабрики за преработване на месо при много тежки условия на работа. В този случай след жалбите до Главна инспекция по труда ние търсим съдействие и от Службата по трудови въпроси към посолството на България в Берлин. В Германия сме изпратили вече информация за този случай, за да могат да се предприемат мерки от съответните компетентни контролни органи на тази страна. Те биха могли да извършат проверка конкретно по условията на труд, за които се твърди, че са много тежки.”

Главна инспекция по труда е отправила молба за съдействие и до Полската инспекция по труда, за да бъде проверена и полската фирма, към която са били наети българските работници. Така че случаят продължава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11