Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът беше гост на Института по растителни генетични ресурси

Снимка: БГНЕС
Селскостопанската академия заслужава достоен статут и  достатъчно финансиране, заяви президентът Росен Плевнелиев в Садово. Държавният глава беше гост на  Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков”, където се намира Националната растителна генбанка. 

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че без Селскостопанската академия, която разполага с високо подготвени специалисти с научен потенциал, е невъзможно да се говори за успешно развитие на сектора, а той според държавния глава се нуждае от спокойствие, от възможност да планира дългосрочно, и от яснота по отношение на държавната подрепа.
Президентът припомни, че земеделието и производството на храни са един от основните приоритети, заложени в програмата за развитие до 2020-а година с конкретни цели и инструменти: За пръв път България ще има и своята програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Над един милиард лева, и трябва да си дадем сметка, че сме в началото на един позитивен процес, не трябва да допускаме някой да пренастрои, да обърне приоритетите. Не трябва да допускаме някой да ни извади от най-висшето постижение на българската политика и постигнат национален идеал, а именно европейското членство.

Росен Плевнелиев посети демонстрационното поле на института в Садово и Националната растителна генбанка. В нея се съхраняват повече от 60 хиляди образци от над 2 600 растителни вида, като предстои част от тях да бъдат изпратени в най-голямата световна генбанка в Норвегия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!