Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кандов на 65 – „Време за равносметка и сбъднати мечти”

Снимка: БГНЕС
„Да чувам” цветовете и „да виждам” звуците беше една от моите юношески мечти. Сега, в годините на равносметка, се връщам към най-смелите си идеи и се опитвам да ги осъществя”. Това са думи на Александър Кандов, който днес празнува своя 65-ти рожден ден.

През последните две десетилетия той живее в Испания, където продължава своята творческа дейност. Завършил е композиция в Българската държавна консерватория (днес ДМА „П. Владигеров”) при проф. Димитър Тъпков и пиано при проф. Люба Обретенова. Значителен период от време е ученик и на големия български композитор Марин Големинов.

В България работи като музикален редактор в БНР и в издателство „Музика”, паралелно преподава полифония в ДМА. Осем години беше председател на Кабинета на младия композитор – секция към Съюза на българските композитори. Александър Кандов е сред основателите на Дружеството за нова българска музика. Автор е на музикално-сценични, симфонични, камерни, хорови творби.

В интервю по телефона композиторът разказва за хората, които са били съпричастни към творческите му търсения през годините. Ще научите за изданието, което подготвя – неголяма книга, придружена с диск. Разказва и за едно от своите произведения „в орбитата” на „Майсторът и Маргарита” – „Апотеоз”, написано е за симфоничен оркестър. Само в последните секунди мъжки глас изпява съвсем тихо библейска фраза.

Булгаков също е преживял „сън наяве”, за да напише тази прекрасна книга, една от основните в моя живот – разказва композиторът. През 1988 г. в дните около Великден, точно преди да настъпят демократичните промени в България, аз също преживях такова състояние. Имаше демони, черни котараци. Събитието беше тъжно, донякъде свързано с моя покоен приятел – писателят Виктор Пасков. Някой ден ще довърша новелата, в която описвам всичко това и ако ви е интересно, ще го прочетете.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15