Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кандов на 65 – „Време за равносметка и сбъднати мечти”

Снимка: БГНЕС
„Да чувам” цветовете и „да виждам” звуците беше една от моите юношески мечти. Сега, в годините на равносметка, се връщам към най-смелите си идеи и се опитвам да ги осъществя”. Това са думи на Александър Кандов, който днес празнува своя 65-ти рожден ден.

През последните две десетилетия той живее в Испания, където продължава своята творческа дейност. Завършил е композиция в Българската държавна консерватория (днес ДМА „П. Владигеров”) при проф. Димитър Тъпков и пиано при проф. Люба Обретенова. Значителен период от време е ученик и на големия български композитор Марин Големинов.

В България работи като музикален редактор в БНР и в издателство „Музика”, паралелно преподава полифония в ДМА. Осем години беше председател на Кабинета на младия композитор – секция към Съюза на българските композитори. Александър Кандов е сред основателите на Дружеството за нова българска музика. Автор е на музикално-сценични, симфонични, камерни, хорови творби.

В интервю по телефона композиторът разказва за хората, които са били съпричастни към творческите му търсения през годините. Ще научите за изданието, което подготвя – неголяма книга, придружена с диск. Разказва и за едно от своите произведения „в орбитата” на „Майсторът и Маргарита” – „Апотеоз”, написано е за симфоничен оркестър. Само в последните секунди мъжки глас изпява съвсем тихо библейска фраза.

Булгаков също е преживял „сън наяве”, за да напише тази прекрасна книга, една от основните в моя живот – разказва композиторът. През 1988 г. в дните около Великден, точно преди да настъпят демократичните промени в България, аз също преживях такова състояние. Имаше демони, черни котараци. Събитието беше тъжно, донякъде свързано с моя покоен приятел – писателят Виктор Пасков. Някой ден ще довърша новелата, в която описвам всичко това и ако ви е интересно, ще го прочетете.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15