Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властта оцеля пак, ще оцелее ли народът…*

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българското правителство оцеля и след четвъртия вот на недоверие в този парламент. Очаквано. Той беше заради провала в енергийната политика на кабинета на Пламен Орешарски. Мотивите – липса на визия, груба намеса в работата на независимия регулатор, голяма задлъжнялост и ниска ликвидност между участниците в системата, липса на прозрачност при вземане на решенията и провал на проекта „Южен поток”. И така нататък…

Има ли значение вече за какво, след категоричния вот на недоверие от суверена преди седмица към крепящите го в парламента партии БСП, ДПС и „Атака”. В избори де юре за европейски парламент, де факто – за национален. Но с ясна оценка: оставка и предсрочни избори. „Няма пък!” – почти повтори като на инат поведението на ментора си Сергей Станишев оцелелият премиер с аргумента на парламента: България е парламентарна република. НС решава, не аз. Ще положим усилия… А сметките за топлото вече тръгнаха отново нагоре… Факт!

За разлика от повечето страни в ЕС, такова „чудо” като оставка рядко се случва у нас с управници от типа „след мен и потоп”. Ако ще да оглавяват големи европейски политически семейства, какъвто е шефът на ПЕС/БСП Сергей Станишев – мандатоносителят. 11-та загуба от ГЕРБ. Вече дори и неговите съпартийци му искат оставката. Какво да му измислят още ония, другите – от лагера на бившия премиер Бойко Борисов – хем победители, хем опозиция. За да се откаже и да не се срине по думите му държавата? Вот за провал в инвестиционното проектиране, в регионалното развитие и инвестициите, в сектор „Сигурност”. Един, два, три вота... Избори… Не пък, не – вкопчен във властта като за последно. Щом може със загуба да сформира полулегитимно правителство в полулегитимен парламент, крепящо се на публично известния националистически или чийто и е да „златен” пръст, защо да не може и с още по-голяма загуба да го държи, до когато и на каквато и ще да е цена. Важното е властта да оцелее – със или като патерица. И кабинетът „Орешарски” оцеля и от този вот на недоверие аргументирано: „Не усещам никакво колебание в подкрепата нито на БСП, нито на ДПС”, отсече премиерът Пламен Орешарски след гласуването му. Малко само ще го ремонтират, готови са… Ще оцелее ли обаче народът…

*Мнението на автора  може да не съвпада с това на медиата



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

България днес - 11 септември 2024 г.

В „България днес“ ви срещаме с едни активни, млади и успешни българи, които още от ученическите си години са научили, че тайната на успеха е да не спираш да искаш да се развиваш. Калоян Миладинов, Огнян Разсадов, Филостратос Титопулос и Александър..

публикувано на 11.09.24 в 19:00

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10