Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властта оцеля пак, ще оцелее ли народът…*

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българското правителство оцеля и след четвъртия вот на недоверие в този парламент. Очаквано. Той беше заради провала в енергийната политика на кабинета на Пламен Орешарски. Мотивите – липса на визия, груба намеса в работата на независимия регулатор, голяма задлъжнялост и ниска ликвидност между участниците в системата, липса на прозрачност при вземане на решенията и провал на проекта „Южен поток”. И така нататък…

Има ли значение вече за какво, след категоричния вот на недоверие от суверена преди седмица към крепящите го в парламента партии БСП, ДПС и „Атака”. В избори де юре за европейски парламент, де факто – за национален. Но с ясна оценка: оставка и предсрочни избори. „Няма пък!” – почти повтори като на инат поведението на ментора си Сергей Станишев оцелелият премиер с аргумента на парламента: България е парламентарна република. НС решава, не аз. Ще положим усилия… А сметките за топлото вече тръгнаха отново нагоре… Факт!

За разлика от повечето страни в ЕС, такова „чудо” като оставка рядко се случва у нас с управници от типа „след мен и потоп”. Ако ще да оглавяват големи европейски политически семейства, какъвто е шефът на ПЕС/БСП Сергей Станишев – мандатоносителят. 11-та загуба от ГЕРБ. Вече дори и неговите съпартийци му искат оставката. Какво да му измислят още ония, другите – от лагера на бившия премиер Бойко Борисов – хем победители, хем опозиция. За да се откаже и да не се срине по думите му държавата? Вот за провал в инвестиционното проектиране, в регионалното развитие и инвестициите, в сектор „Сигурност”. Един, два, три вота... Избори… Не пък, не – вкопчен във властта като за последно. Щом може със загуба да сформира полулегитимно правителство в полулегитимен парламент, крепящо се на публично известния националистически или чийто и е да „златен” пръст, защо да не може и с още по-голяма загуба да го държи, до когато и на каквато и ще да е цена. Важното е властта да оцелее – със или като патерица. И кабинетът „Орешарски” оцеля и от този вот на недоверие аргументирано: „Не усещам никакво колебание в подкрепата нито на БСП, нито на ДПС”, отсече премиерът Пламен Орешарски след гласуването му. Малко само ще го ремонтират, готови са… Ще оцелее ли обаче народът…

*Мнението на автора  може да не съвпада с това на медиата



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският щанд на International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2023.

Три български общини се включват в международното туристическо изложение в Париж

Поморие, Варна и София ще представят страната ни на българския щанд по време на международното туристическо изложение International French Travel Market (IFTM) TopResa 2024, с още пет туристически фирми. Българското участие на форума, който ще се..

публикувано на 09.09.24 в 08:30

БЧК и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец провеждат съвместно учение

Над сто участници в доброволните екипи на Българския червен кръст за действие при бедствия и кризи, както и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец ще се включат от днес до 13 сепетември в националното..

публикувано на 09.09.24 в 07:00

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30