Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици жители и гости на Карлово присъстваха на празника на розата

Стотици жители и гости на Карлово от страната и чужбина присъстваха на празника на розата в подбалканското градче. В близките розови масиви те наблюдаваха ритуала "розобер", както и изпълнения на танцови състави .

Розовият цвят се бере рано сутрин, защото има роса, листенцата не лепят, а и тежи повече, което означава по-голяма печалба за стопанина. Бере се до 12.00 часа. Иначе тази роза утре пада вече цъфналата. Трябва да са издебва като се разпукне. Това разказа 79-годишната Недка Петрова от село Дъбене. Облечена в народна носия тя посрещаше групите туристи от повече от 10 държави, сред които най-могобройни бяха тези от Япония. 

Празникът в Карлово продължи с шествие, предвождано от царицата на розите и с демонстрация на розоварене в Историческия музей. Сред гостите беше и вицепрезидентът Маргарита Попова, която подчерта, че продуктите от рози, които от дълго време прославят карловския край, трябва да се популяризират:

Повече хора по света трябва да знаят, че на тази прекрасна земя вирее и се отглежда най-красивото цвете на Земята - маслодайната роза - нашата реклама, нашата визитна картичка, за която ние, всички политици, трябва да работим много повече, да дадем възможности на общините, а и централната власт да знае, че е длъжник на тази красива част от Отечеството.

Тази година розоберът в Карловско започна при изкупна цена за килограм розов цвят между 2, 30 и 2,70 лв., при миналогодишна цена от 3 лева. Собствениците на розови масиви споделят, че срещат трудности при осигуряването на достатъчно работници за кампанията като дневната надница е около 10-12 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!