Две съкровища си съперничат да бъдат запазената марка на Поморие. „Бялото злато”, както е била известна солта по времето на древния Рим, е една от причините за появата на античното Анхиало, старото име на града. Солопроизводството тук е било развито още преди 2500 години, а днес все още може да бъде наблюдавана старата анхиалска технология за добив. „Морската сол е резултат от любовта, от целувката на слънцето с морската вода”, поетично я описва Илия Кусев, уредник в единствения за Източна Европа Музей на солта. В наши дни обаче сериозно я конкурира и взима надмощие прочутото „черно злато”. Така поморийци наричат безценната лиманна кал, извличана от Поморийското езеро. Тя е причината черноморският ни курорт да се превърне в истински рай за любителите на спа и уелнес ваканциите. През 2007 г. Поморие е обявено за столица на балнеотуризма. В него се намира най-големият рехабилитационен център на Балканите, както и няколко модерни СПА хотела, предлагащи невероятна палитра от процедури, след които човек се чувства прероден. Любопитен факт е, че за година на дъното на езерото се образува едва един милиметър лиманна кал, богата на множество химични елементи и биологично активни вещества.
„Тя е безценното богатство на Поморие, образувано на дъното на Поморийското езеро в продължение на хилядолетия и притежава изключителни качества, които оказват много добро влияние върху цялостния човешки организъм” – казва физиотерапевтът д-р Антоанета Грозева, дългогодишен специалист по калолечение. „Калолечението подобрява състоянието на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, засилва също репродуктивната система. Калта има също много добро козметично действие, затова с успех се използва при редица кожни заболявания. Тя се прилага по няколко метода. Най-старият е т. нар. египетски метод: тялото се намазва с кал и престоява така на слънце около половин час, след което се отмива. Правим също кални вани, които се пълнят с вода от езерото, луга и кал. Пациентът престоява в нея 20 минути и въздействието е върху целия организъм. На интерес се радват и калните апликации, при които калта е с температура 39-40 градуса. При тях се намазва цялото тяло или само болната част, увива се и отново се престоява 20 минути. При този метод по-силно изявен е топлинният ефект. Калолечението винаги трябва да се прилага под лекарски контрол, тъй като има силно въздействие върху организма.”
Перфектното допълнение към лечебните спа процедури са слънчевите бани и свежият морски бриз. Плажната ивица на Поморие се отличава с тъмния цвят на пясъка, който има високо съдържание на железни окиси и доказани лечебни свойства. За любителите на екстремните преживявания не липсват морски атракции, като водни ски, джетове, водни колела и парапланери. Животът не спира да кипи и през летните нощи, когато крайбрежието става подвластно на горещите музикални ритми и танци. Част от чара на Поморие са малките ресторантчета, предлагащи традиционни местни ястия, приготвени по автентични стари рецепти. Запазената марка, разбира се, са рибните специалитети и особено рибената чорба. Градът има какво да предложи и на изтънчените почитатели на виното. Тук се намира най-голямата изба на Балканския полуостров, разположена в красив парк край морето. Гостите могат да дегустират от божествения еликсир в различни етапи от неговото зреене, както и да се запознаят с тънкостите на винопроизводството.
„Старата изба е построена през 1932 г. по идея на френски архитект” – казва Таня Петкова, сомелиер в комплекса. „Всичко е запазено и автентично. Избата е построена на три нива. Ниско долу се намира т. нар. енотека. Там стареят бутилирани червени вина при подходяща температура. На второто ниво са разположени големите бъчви, изработени от странджански дъб. Всяка една от тях е с различна вместимост от седем до осем тона, защото са изработени ръчно. В тях допреди две години отлежаваше червено вино каберне и мерло. Малките бъчви са с вместимост 225 литра и са направени от калифорнийски дъб. В тях отлежават най-хубавите поморийски ракии и брендита. На третия етаж на винарната се намира дегустационната зала, в която за туристите организираме дегустации.”
Почитателите на културния туризъм също няма да скучаят в Поморие. Недалеч от града се намира уникалната, единствена по рода си на Балканския полуостров тракийска антична куполна гробница. На брега на Поморийското езеро пък е разположен единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Експозицията му разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, проследяваща развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Запазени са и действащи по старинната анхиалска технология солници. Посетителите могат да се запознаят на живо с процеса на добив и да разговарят с местните солари за тънкостите на занаята. В епохата на Възраждането пък може да се потопите, разхождайки се сред архитектурния ансамбъл „Стари поморийски къщи”, кацнал на носа на полуострова.
Снимки: Румяна ЦветковаЗа нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител –..
През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..
Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..