Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Батак е много повече от красив град в Родопите с драматична история и живописна природа

Язовир Широка Поляна
Снимка: visitbatak.bg

За нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител   различни източници свидетелстват за 1400 до 5 хиляди жертви. Отзвукът в Европа и по света от потушеното в кръв въстание, събужда съвестта на известни общественици. Гарибалди, Виктор Юго, Дарвин, Джанюариъс Макгахан и много други, осъждат категорично жестокостите на нашественика и светът за пръв път заговаря за Батак. Ако се разходите по Паметната алея в центъра на града, ще видите техните паметници.


А на специална стена в Историческия музей са изписани имената на част от жертвите на клането. В старата църква "Света Неделя", където хиляди жени и деца намират смъртта си, има костница на загиналите, а по стените й още личат следите от куршумите на нападателите.


Но освен с трагичното си минало, Батак ще ви впечатли с магнетичната природа на Родопа планина. "Имаме няколко язовира, богатство от гори, флора и фауна. А според едно проучване на НАСА, тук е най-чистият въздух на планетата! "- каза за Радио България Теодора Пейчинова, директор на Историческия музей в града.

"Батак предлага както културен, така и вело туризъм, фото и ловен туризъм. Имаме планински трасета за ендуру, т.е. спускане с мотоциклети, както и офроуд маршрути. Разполагаме с къмпинги с места за каравани, оборудвани с ток, интернет и всичко необходимо и са много посещавани от чуждестранните туристи. Районът предоставя чудесни възможности за риболов. И смея да твърдя, че в Батак развиваме целогодишен туризъм. На разположение на посетителите са множеството ни къщи за гости, хотели и ресторанти на брега на язовирите."

Планинският град бележи сериозен туристически ръст през последните две години. "Имахме отлив по време на ковида, но миналото лято си възстановихме посещенията от рекордната 2019-та , а сега дори отбелязваме ръст спрямо нея" – казва Теодора Пейчинова.

Родопите предлагат не само досег с дивата природа, но и … местни изкушения за небцето. Кои са специфичните баташки ястия, на които гостите могат да се насладят:

Баташки фльонги

"Едно от нещата, които представяме на нашите гости са уникалните баташки фльонги с, както им казваме, сладко от зоници или сладко от брусници – обяснява Теодора Пейчинова. – Това е много интересно ястие от типа на бухти със сладко от диви ягоди и боровинки, но на баташки така го наричаме. Баташки ястия са и зелникът - баница със зеле, пищел с капички – свинско краче с боб и други. Баташкият суджук е също атрактивно ястие. Консумира се през зимата, когато провеждаме нашия Празник на баташкия суджук (в средата на януари) и тогава ни посещават много туристи. Батак има богат културен календар, който се следи от гостите на града и региона."

Фотински водопади

Поредица отсенчести пътеки в околностите на Батак примамват туристите да опознаят потайностите на Родопите. Една от тях отвежда до впечатляващите Фотински водопади. До трите водни каскади се стига след около 20-минутен пешеходен преход покрай река Фотинска с начална точка село Фотиново. В околностите на селото пък са "разпилени" пет красиви римски моста, научаваме от Теодора.

Вижте още : 

Снимки: Община Батак,  БГНЕС, visitbatak.bg, Исторически музей- Батак

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30