Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата българка, евродепутат от друга държава: истинският триумф на Vox populi

Снимка: БНТ

От чистачка в атинското метро до евродепутат в сърцето на Стария континент. Възможно ли е? Отговорът е: българката Костадинка Кунева. Тя стана символ на синдикалната борба в Гърция, след като бе атакувана с киселина през 2008 г. Шест години по-късно избирателите, с преференциалния си вот, я поставиха на четвърто място от шестимата избрани евродепутати на гръцката радикална левица СИРИЗА. Това е политическата формация, спечелила изборите за членове на ЕП в южната ни съседка.

„Виждам, че това е резултат от обичта на хората към мен”, сподели пред Радио България Костадинка Кунева. „И това ми го доказват почти всеки миг, защото получавам много съобщения с благодарност и пожелания. Освен това, започнах да получавам и много предложения за съвместна работа, за да ми се помогне и постигнем това, за което мечтаем.”

Родена в град Силистра, Костадинка Кунева завършва история във Великотърновския университет. Иска да се реализира в родината, но пръстът на съдбата ѝ посочва Гърция. Причината – нейният невръстен син Емануил е с болно сърце и е необходима много сложна операция. Според майката, най-добрите възможности за детето са били в Германия, Чехия или Гърция. Така 2001 г. се оказва съдбоносна за Костадинка. Заминава сама с него в Гърция и с полученото съгласие от фондация „Онасис” да се поеме лечението му. Поради влошеното състояние на Емануил, две години той не може да бъде опериран. За да се издържат, Костадинка започва работа като чистачка в атинското метро.

„Не можех да мисля за специалност и положение, когато детето ми беше болно с риск за живота. Същото, предполагам, изпитват много сънародници, защото нищетата в България е огромна. Това ги кара да излязат навън, за да помогнат на семействата си. Но нека излизат с мисълта, че са пълноценни хора. Всеки от нас заслужава да има увереност, че е стойностен човек на тази земя. Не бива да позволява никой да го подценява и разиграва.”

Така постъпва и Костадинка, когато установява, че работодателят ѝ не зачита правата на работниците. Българката влиза в местния синдикат и става негов секретар. Преглъща заплахите за живота си и продължава да се бори. Докато в една декемврийска вечер на 2008 г. е атакувана с киселина. Получава подкрепа от цяла Гърция. Докато се бори за живота си, под болничните прозорци чува скандирания на стотици съпричастни с нейната трагедия: „Костадинка, не си сама. Ние сме с теб!”. Българката не скъпи благодарностите си към всички, които ѝ помагат от първия ден след нападението досега. Претърпяла е десетки операции, но има много тежки и необратими увреждания. От три години и половина се лекува във Франция. Синът ѝ е до нея – в добро здраве. Костадинка се радва на успехите му в училище и чака поредната операция. Българката показа с личния си пример, че може да се спечели евродепутатско място без бюджет, щедри донори и организирани гласоподаватели. Как се прави кампания без едно евро?

„Не разбрах. Хората я направиха с обичта си. Нямам информация какво точно е станало. Аз бях в Париж, направиха ми операция. След като ми махнаха конците, на другия ден тръгнах за Гърция. Това бяха последните дни преди изборите. По улиците ме прегръщаха и целуваха. Хората плачат, когато ме виждат, особено жените. Виждат в моя образ своя труден живот. Разбрах, че са се организирали по електронен път гърци по цяла Европа и са правили кампания в моя полза. Аз само имах възможност да пиша и да отговарям на въпроси на журналисти от вкъщи.”

Едва ли някога, дори в мечтите си, Костадинка се е виждала като политик, и то в европейски мащаб. Понякога съдбата предлага решения, които са непредвидими. В годините българката е отклонявала поканите за участие в парламентарни и европейски избори на много партии, включително и на известната ПАСОК. За последните европейски избори, от многото предложения, приема това на СИРИЗА.

„Защото СИРИЗА е от леви организации, които имат идеята да подпомагат работника, да се занимават с проблемите на населението, а не само с икономика и фирми. Човекът е на преден план. Имат различни идеологии, но успяват да се сработят. Получава се много добра атмосфера. При тях няма задължение кой как ще гласува. Това за мен беше много важно. Аз не мога да имам рамки как ще разсъждавам и гласувам. Това ме свърза с тях.”

Победата на българката е истински триумф на Vox populi. Той дава пример на Европа как би следвало да се избират политиците, заслужаващи доверие. „Моята цел е да защитавам хората със слабо социално състояние, в това число и мигрантите” – това са плановете на Костадинка Кунева – първата българка, евродепутат от друга държава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10