Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мускалче с розово масло, троянска керамика, сладко от шипки или вълнена фигурка на овца…

БНР Новини
Деси Табакова в нейния магазин за сувенири
Снимка: Венета Николова

Екскурзоводите често се сърдят, когато групата се втурва хаотично към търговците на сувенири и дълго се лута от сергия на сергия, докато отреденото време за разглеждане на даден обект се изнизва и иде момент да се качва обратно в автобуса. Но какво да правим! Консуматорската тръпка не ни е чужда, а и нали трябва все пак да отнесем нещо за спомен от съответната страна, да зарадваме близки и познати, да се похвалим къде сме били, какво уникално, красиво сувенирче сме си купили…

Снимка

Но се оказва, че в повечето случаи въпросното чуждоземно предметче, с което сме се сдобили с такъв мерак и често на доста солена цена, носи миниатюрен надпис „Made in China”. Освен това не си струва да даваш пари за сувенир, който после ще откриеш и по сергиите в твоята страна. Просто глобализацията си казва думата. Пазарите се унифицират, с тях и нашите вкусове, а и самите ние. И все пак е факт, че сувенирната индустрия по света е във възход. Така е и в България, където тя се развива в съответствие с добрия ни туристически прираст. Освен това през последните години у нас се наблюдава една похвална тенденция – сувенирите да са възможно най-близко до спецификата и традициите на страната. Разходи се из някой нашенски курорт или туристическо градче, надникни в магазинчетата за сувенири и ще се убедиш в това. За сметка на кичозните пластмасови изделия, валящи се навред по сергии и пазари, в тези специализирани магазини попадаме на добри находки.

Снимка

От тях ще попаднеш на автентична троянска керамика или пък по-модерни керамични съдове, изработени от съвременни български художници. Традиционните нашенски покривки с типичните ни шевици, които виждаме и по битовите ресторанти и механи, са търсен сред чужденците подарък или сувенир. Същото важи и за предметите от мед и ковано желязо, копията на икони, дърворезбованите сувенири и пр. Хит сред чужденците са куклите във фолклорни носии. „Вътре са с мускалче с розова есенция и много се купуват, а японските туристи направо полудяват, като ги видят” – хвали се Десислава Табакова, продавачка в магазинче за сувенири, разположено на входа на Самоводската чаршия във Велико Търново. Според нея най-актуалната стока напоследък са… фигурките на овце, произведени от чиста овча вълна. Има ги и като декорация към прословутите родопски чанове, изложени в магазина ѝ. Но защо точно овце, питам я. „Защото България се слави с киселото си мляко, с кашкавала и сиренето, а в миналото огромни стада са пасли в нашите планини, така че това също е символ на страната ни” – пояснява Деси. И ни посочва друг типично нашенски предмет или по-скоро инструмент – автентична ръчно изработена от кожа родопска каба гайда. „Всяка година продавам поне по три такива, въпреки че са много скъпи.”

Снимка

От магазина ѝ можеш да си купиш още красиво бижу от ковано желязо с полускъпоценен камък, типични български продукти, като чубрица и червен пипер, сладко от шипки или от роза, а също така и розов локум, ликьор от роза, гюлова ракия. И защо ли не ни учудва, че продуктите на основата на българската маслодайна роза се разграбват като „топъл хляб” от туристите? Става дума най-вече за родната козметика, която набляга именно на нежното растение, виреещо в околностите на градовете Казанлък и Павел баня! Щандовете в сувенирните ни магазини „преливат” от невероятното разнообразие от продукти с българска роза. Така е и в магазина на Деси, който тъне в аромат на рози.

Снимка

„Има огромен интерес към българската роза” – казва събеседничката ми. „На практика всеки чужденец, който дойде в България, отнася със себе си някакъв сувенир въз основа на българска роза. Често си купуват мускалчета с концентрат от розово масло, който се продава в разфасовки от няколко милилитра и е много скъп. От него капват една капка в крема си за лице, например, и после се радват на благодатните му свойства. Имаме богат асортимент от козметика, която съдържа розова вода или розово масло. Това са шампоани, лосиони, душ гелове, сапуни… Много се купуват и парфюмите ни, имаме десет вида с различни аромати на роза.”

Така че, ако си тръгнал на лов за български сувенири, наблегни на специализираните магазини. В тях ще откриеш автентични, ръчно изработени предмети или типично нашенски продукти, които дълго ще ти напомнят за слънчевата ти ваканция в България!

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15