Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мускалче с розово масло, троянска керамика, сладко от шипки или вълнена фигурка на овца…

БНР Новини
Деси Табакова в нейния магазин за сувенири
Снимка: Венета Николова

Екскурзоводите често се сърдят, когато групата се втурва хаотично към търговците на сувенири и дълго се лута от сергия на сергия, докато отреденото време за разглеждане на даден обект се изнизва и иде момент да се качва обратно в автобуса. Но какво да правим! Консуматорската тръпка не ни е чужда, а и нали трябва все пак да отнесем нещо за спомен от съответната страна, да зарадваме близки и познати, да се похвалим къде сме били, какво уникално, красиво сувенирче сме си купили…

Снимка

Но се оказва, че в повечето случаи въпросното чуждоземно предметче, с което сме се сдобили с такъв мерак и често на доста солена цена, носи миниатюрен надпис „Made in China”. Освен това не си струва да даваш пари за сувенир, който после ще откриеш и по сергиите в твоята страна. Просто глобализацията си казва думата. Пазарите се унифицират, с тях и нашите вкусове, а и самите ние. И все пак е факт, че сувенирната индустрия по света е във възход. Така е и в България, където тя се развива в съответствие с добрия ни туристически прираст. Освен това през последните години у нас се наблюдава една похвална тенденция – сувенирите да са възможно най-близко до спецификата и традициите на страната. Разходи се из някой нашенски курорт или туристическо градче, надникни в магазинчетата за сувенири и ще се убедиш в това. За сметка на кичозните пластмасови изделия, валящи се навред по сергии и пазари, в тези специализирани магазини попадаме на добри находки.

Снимка

От тях ще попаднеш на автентична троянска керамика или пък по-модерни керамични съдове, изработени от съвременни български художници. Традиционните нашенски покривки с типичните ни шевици, които виждаме и по битовите ресторанти и механи, са търсен сред чужденците подарък или сувенир. Същото важи и за предметите от мед и ковано желязо, копията на икони, дърворезбованите сувенири и пр. Хит сред чужденците са куклите във фолклорни носии. „Вътре са с мускалче с розова есенция и много се купуват, а японските туристи направо полудяват, като ги видят” – хвали се Десислава Табакова, продавачка в магазинче за сувенири, разположено на входа на Самоводската чаршия във Велико Търново. Според нея най-актуалната стока напоследък са… фигурките на овце, произведени от чиста овча вълна. Има ги и като декорация към прословутите родопски чанове, изложени в магазина ѝ. Но защо точно овце, питам я. „Защото България се слави с киселото си мляко, с кашкавала и сиренето, а в миналото огромни стада са пасли в нашите планини, така че това също е символ на страната ни” – пояснява Деси. И ни посочва друг типично нашенски предмет или по-скоро инструмент – автентична ръчно изработена от кожа родопска каба гайда. „Всяка година продавам поне по три такива, въпреки че са много скъпи.”

Снимка

От магазина ѝ можеш да си купиш още красиво бижу от ковано желязо с полускъпоценен камък, типични български продукти, като чубрица и червен пипер, сладко от шипки или от роза, а също така и розов локум, ликьор от роза, гюлова ракия. И защо ли не ни учудва, че продуктите на основата на българската маслодайна роза се разграбват като „топъл хляб” от туристите? Става дума най-вече за родната козметика, която набляга именно на нежното растение, виреещо в околностите на градовете Казанлък и Павел баня! Щандовете в сувенирните ни магазини „преливат” от невероятното разнообразие от продукти с българска роза. Така е и в магазина на Деси, който тъне в аромат на рози.

Снимка

„Има огромен интерес към българската роза” – казва събеседничката ми. „На практика всеки чужденец, който дойде в България, отнася със себе си някакъв сувенир въз основа на българска роза. Често си купуват мускалчета с концентрат от розово масло, който се продава в разфасовки от няколко милилитра и е много скъп. От него капват една капка в крема си за лице, например, и после се радват на благодатните му свойства. Имаме богат асортимент от козметика, която съдържа розова вода или розово масло. Това са шампоани, лосиони, душ гелове, сапуни… Много се купуват и парфюмите ни, имаме десет вида с различни аромати на роза.”

Така че, ако си тръгнал на лов за български сувенири, наблегни на специализираните магазини. В тях ще откриеш автентични, ръчно изработени предмети или типично нашенски продукти, които дълго ще ти напомнят за слънчевата ти ваканция в България!

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10