Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аутсорсингът – единственият сектор в българската икономика, в който няма безработица

БНР Новини
Представители на правителството и бизнеса потърсиха отговор на въпроса как България да се превърне във водеща дестинация за аутсорсинга на първата годишна конференция на бранша.
Снимка: Таня Харизанова

България е втора в Европа и пета в света като най-привлекателна дестинация за извършване на бизнеспроцеси и тяхното аутсорсване. Страната ни е на трето място по брой софтуерни инженери в ИТ-индустрията и на първо място по ИТ-специалисти на глава от населението. Може би това е единственият сектор, в който няма безработица, но изпитва глад за млади кадри. Това е и една от ключовите индустрии за привличане на нови инвеститори. Дали ще успеем да задържим водещите си позиции в Европа и дори да изпреварим конкурентите от ЦИЕ?

Това не е бляскав бизнес и е ново понятие за България, но е източник на големи приходи за развиващ се пазар като нашия. Как България да се превърне във водеща дестинация за аутсорсинга? Отговор на въпроса търсеха правителство и бизнес на първата годишна конференция на бранша. Секторът е изключително важен за икономиката, защото генерира три процента от БВП, а деветдесет процента от продукта е експортен. „За м.г. износът на страната ни е скочил с осем на сто именно заради него”, коментира по време на форума Красин Димитров, ресорният зам.-министър на икономиката. Ще продължи ли браншът да расте? Това може да се случи само ако държавата и бизнесът започнат да работят заедно и се приеме стратегия за развитие на сектора. Заявките на големите в бизнеса са дадени – у нас влизат гиганти като американските TeleTech и C3i, канадската TELUS, украинската SoftServe. Присъстващите играчи пък планират да разширят бизнеса си до края на годината. България има стратегическо предимство, защото географски е разположена на пет паневропейски транспортни коридора, а времевата зона у нас дава възможност за около три часа да бъде обслужен целия развит индустриален свят. Достъпът до пазари също е гарантиран – Русия, Турция, Близкия Изток. Голяма част от българите знаят по няколко езика. Освен английски, масово се говори на турски и руски. А това е предимство за аутсорсинг индустрията и добър сигнал за инвеститорите, които имат възможност за избор на кадри.

„Сърбия, Румъния, Унгария – това са все наши конкуренти. Губейки битката за определен инвеститор, не губим войната – казва Светослав Младенов, директор на Българска агенция за инвестиции. – Защото един голям инвеститор, разполагайки се в Румъния, може да позиционира като съпътстващ елемент аутсорсинг в България поради добрите ресурси, добрата локация. Понякога гледаме нещата на регионално ниво”.

До тук добре, но инвестициите откъде ще дойдат.

Снимка„Инвестициите в ЕС са намалени заради глобалните политики на ЕК в секторите енергетика и екология – уточнява Красин Димитров. – Целите до 2020 г. за невъглеродни икономики са амбициозни, тежки, непостижими за повечето страни от ЕС. Това може да коства 15 процента от БВП, като разход за следващите 10 г. В момента се водят дискусии за въздействието на такава цел върху конкурентоспособността на европейските икономики в сравнение с основните конкуренти на международните пазари, като САЩ, Китай, Индия, Япония. Това се отнася и за България. Говорим за аутсорсинг индустрията“.

Индустрията е изключително млада, но се развива динамично. Тя стъпва върху иновациите в сектора на информационните технологии и телекомуникациите.

„Аутсорсингът има не много ясен имидж какво представлява, но по-важното е, че икономическото развитие на света преминава през промяна на съществуващите бизнес модели – казва Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация. – Част от тази промяна е използване на човешкото знание и човешкия потенциал, независимо в коя точка на света физически се намира специалистът. Неговото знание е ценно за определена корпорация, в точно определен момент, в точно определен смисъл. България, намираща се на едно от първите места по интелект на младите хора, трябва да се възползва.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Две трети от най-големите IT работодатели у нас са чуждестранни компании

Най-големите работодатели в IT сферата у нас са чуждестранни компании, показва анализ на компанията DEV.BG, осъществяваща връзка между работодатели и търсещи работа в IT сферата в България. Изготвена от нея класация на 100-те най-големи IT компании,..

публикувано на 16.03.24 в 16:47
Димитър Радев

Банковият сектор на България вече е част от механизмите на еврозоната

За присъединяването на България към еврозоната въпросът не е дали, а кога. Такова мнение изказа управителят на БНБ Димитър Радев на конференция в София "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства..

публикувано на 15.03.24 в 18:30

ЕС подкрепя Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат, начело на Международния валутен фонд. Новината беше съобщена днес от белгийския вицепремиер Венсан ван Петегем, след заседанието на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Брюксел. По..

публикувано на 12.03.24 в 19:08