Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Заблеяло ми агънце” – символика на агнето, овцата и овена във фолклора

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Овцевъдството, наред със земеделието, е основен поминък по нашите земи. Ето защо овчарите са на голяма почит в традиционната култура, а многобройните овце, възпявани в песните като „сиво стадо” са знак за богатство и благополучие на стопанина си. Повод за гордост са и звънците, хлопки или чанове, които животните носят и които обикновено се „спяват” в благозвучен хор. В коледарските песни се отправят пожелания стадото не само да се ягни, но и да близни (да се раждат агнета-близнаци). Описват се тънкорунни овце, витороги овни и белочели агънца. Особено се ценят ваклите животни – тези, които са бели на цвят, с тъмни кръгове около очите. Затова и хубавата мома, която по правило е черноока, се сравнява с вакло ягне, кротко агне или агне галено.

Като агне се описва и малкото дете, например в гатанката „Агне блее между две планини” (детето в люлката). В по-ново време много популярна става песента „Заблеяло ми агънце” в изпълнение на прочутия народен певец Борис Машалов. Тя разказва затрогващата история на агънцето, чиято майка Рогуша е продадена на „върли касапи”, макар че навремето е помогнала на стопанина да спаси стадото от удавяне. Според свидетелства на очевидци, тази песен е разплаквала мало и голямо, а и до днес продължава да вълнува слушателите.


Агнето се явява символ на кротост, незлобливост, покорство, оттам и популярната фраза „като агне на заколение”. Този образ има дълбоки корени в християнството, където още в Стария завет се разказва историята за Авраам и Исак. Добил син едва на стогодишна възраст, Авраам го обичал повече от всичко, но Господ поискал от него да принесе най-скъпото си в жертва. Без да се колебае, бащата се приготвил да заколи сина си, но в последния момент ангел Господен възпрял ръката му, а в близките храсти се появил овен – заместител на човешката жертва. Този библейски разказ всъщност обяснява практиката да се коли курбан – ритуално жертвоприношение, най-често на овен или агне, извършвано на големи празници.

Вероятно заради своя драматизъм, сюжетът за Авраамовата жертва добива особена популярност в народните песни, където в различни варианти се описва историята на баща, решил да заколи сина си на Гергьовден. Тогава според традицията всяко семейство трябва да даде курбан в чест на светеца, но бащата е беден, няма овце и не може да купи агне. Потресаващи са сцените, в които детето моли баща си да му върже ръчичките, та да не би неволно да го удари в агонията си. Накрая, разбира се, се намесват ангели или сам Господ и детето е спасено по чудотворен начин.

Снимка: БТА





В Новия завет образът на агнето се свързва с жертвата на Христос, наричан със старобългарската дума агнец. В църковната живопис агне с нимб или под кръст се явява алегория на Спасителя. Същевременно Исус се представя и като добрия пастир, полагащ грижи за своето духовно паство или стадо – общността на вярващите християни.

Наред с християнската си символика обаче, образът на стадото има и негативен смисъл в разговорната реч, където означава глупост, липса на самостоятелно мислене и прекалено покорство. С подобни значения се свързва и качеството овчедушие, а народните поговорки предупреждават, че „Който става овца, изяда го вълкът” или че „Станеш ли овца, всеки ще те стриже”. Черната овца пък се превръща в образ на различния човек, който не спазва общоприетите правила и затова стадото го отхвърля.

За разлика от кроткото агне и глуповатата овца, овенът, наричан още коч или югич, се слави като горд и юначен предводител на стадото, затова и напетите момци се сравняват с вакли овни. Хубавият овен е гордост за овчаря, пръв помощник и обект на особена почит. В народна песен овчарят жали за изгубения си овен: „Най-много жаля югича с позлатените рогове, с посребрените копити, що ми стадото въртеше като дванадесет овчари”. В деня на сватбата младоженецът подарява на невестата специално украсен овен като символ на плодородие и благополучие. Смята се, че овенът е недосегаем за злите сили, затова негови изображения присъстват върху предмети от бита и сгради. Череп от овен, набучен на кол от кошарата, предпазва стадото от болести и магии. Благоприятна е и появата му в сънищата: ако сънуваш овен – радост, ако сънуваш агне – голям придобив, ако сънуваш, че пасеш овце – добри вести.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05