Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Заблеяло ми агънце” – символика на агнето, овцата и овена във фолклора

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Овцевъдството, наред със земеделието, е основен поминък по нашите земи. Ето защо овчарите са на голяма почит в традиционната култура, а многобройните овце, възпявани в песните като „сиво стадо” са знак за богатство и благополучие на стопанина си. Повод за гордост са и звънците, хлопки или чанове, които животните носят и които обикновено се „спяват” в благозвучен хор. В коледарските песни се отправят пожелания стадото не само да се ягни, но и да близни (да се раждат агнета-близнаци). Описват се тънкорунни овце, витороги овни и белочели агънца. Особено се ценят ваклите животни – тези, които са бели на цвят, с тъмни кръгове около очите. Затова и хубавата мома, която по правило е черноока, се сравнява с вакло ягне, кротко агне или агне галено.

Като агне се описва и малкото дете, например в гатанката „Агне блее между две планини” (детето в люлката). В по-ново време много популярна става песента „Заблеяло ми агънце” в изпълнение на прочутия народен певец Борис Машалов. Тя разказва затрогващата история на агънцето, чиято майка Рогуша е продадена на „върли касапи”, макар че навремето е помогнала на стопанина да спаси стадото от удавяне. Според свидетелства на очевидци, тази песен е разплаквала мало и голямо, а и до днес продължава да вълнува слушателите.


Агнето се явява символ на кротост, незлобливост, покорство, оттам и популярната фраза „като агне на заколение”. Този образ има дълбоки корени в християнството, където още в Стария завет се разказва историята за Авраам и Исак. Добил син едва на стогодишна възраст, Авраам го обичал повече от всичко, но Господ поискал от него да принесе най-скъпото си в жертва. Без да се колебае, бащата се приготвил да заколи сина си, но в последния момент ангел Господен възпрял ръката му, а в близките храсти се появил овен – заместител на човешката жертва. Този библейски разказ всъщност обяснява практиката да се коли курбан – ритуално жертвоприношение, най-често на овен или агне, извършвано на големи празници.

Вероятно заради своя драматизъм, сюжетът за Авраамовата жертва добива особена популярност в народните песни, където в различни варианти се описва историята на баща, решил да заколи сина си на Гергьовден. Тогава според традицията всяко семейство трябва да даде курбан в чест на светеца, но бащата е беден, няма овце и не може да купи агне. Потресаващи са сцените, в които детето моли баща си да му върже ръчичките, та да не би неволно да го удари в агонията си. Накрая, разбира се, се намесват ангели или сам Господ и детето е спасено по чудотворен начин.

Снимка: БТА





В Новия завет образът на агнето се свързва с жертвата на Христос, наричан със старобългарската дума агнец. В църковната живопис агне с нимб или под кръст се явява алегория на Спасителя. Същевременно Исус се представя и като добрия пастир, полагащ грижи за своето духовно паство или стадо – общността на вярващите християни.

Наред с християнската си символика обаче, образът на стадото има и негативен смисъл в разговорната реч, където означава глупост, липса на самостоятелно мислене и прекалено покорство. С подобни значения се свързва и качеството овчедушие, а народните поговорки предупреждават, че „Който става овца, изяда го вълкът” или че „Станеш ли овца, всеки ще те стриже”. Черната овца пък се превръща в образ на различния човек, който не спазва общоприетите правила и затова стадото го отхвърля.

За разлика от кроткото агне и глуповатата овца, овенът, наричан още коч или югич, се слави като горд и юначен предводител на стадото, затова и напетите момци се сравняват с вакли овни. Хубавият овен е гордост за овчаря, пръв помощник и обект на особена почит. В народна песен овчарят жали за изгубения си овен: „Най-много жаля югича с позлатените рогове, с посребрените копити, що ми стадото въртеше като дванадесет овчари”. В деня на сватбата младоженецът подарява на невестата специално украсен овен като символ на плодородие и благополучие. Смята се, че овенът е недосегаем за злите сили, затова негови изображения присъстват върху предмети от бита и сгради. Череп от овен, набучен на кол от кошарата, предпазва стадото от болести и магии. Благоприятна е и появата му в сънищата: ако сънуваш овен – радост, ако сънуваш агне – голям придобив, ако сънуваш, че пасеш овце – добри вести.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Регионален етнографски музей – Пловдив

Пловдив кани любителите на позабравени занаяти в Етнографския си музей

Регионален етнографски музей в Пловдив отваря врати за XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти, съобщават организаторите от музея. Откриването е на Еньовден (24 юни), почитан в народната ни традиция като ден на билките и лечението..

публикувано на 23.06.24 в 10:10

Българската народна песен не може да се преведе, но е магнетична за света

Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..

публикувано на 18.06.24 в 10:10

Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам

Днес отново е денят Арифе, който предхожда всеки байрам, без значение дали е Рамазан или Курбан байрам. Мюсюлманите днес отдават почит на починалите си близки, като във всеки дом жените месят тесто, от което се правят мекици и се раздават на..

публикувано на 15.06.24 в 06:55