Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок музикантите от Б.Т.Р. задават въпроса „защо” с нов албум

БНР Новини
Снимка: личен архив

Песента „Защо” е първият сингъл от най-новия албум на Б.Т.Р. и дава заглавието му. До момента петимата рок музиканти имат издадени десет СD-та. Последният от тях – „Déjà vu”, представляваше кавър версии на различни български рок банди, преаранжирани от Атанас Пенев, Славчо Николов, Кирил Божков, Иван Калфов и Илиян Диков. Сега те се готвят за грандиозен концерт на 5 юни в зала „Универсиада”. Какво ще чуят меломаните там, споделя Славчо:

„Ще изпълним „Несбъдване” с поп певицата Мариана Попова и квартет „Стрингс”. Стоян Янкулов-Стунджи ще свири на тъпан в една от песните – „Сто гайди”. В нея участва и гайдаря Кирил Никоров и правим компилация между рок и фолклор. Пианистът от група „Те”, Ясен Велчев, поема клавирните партии в голяма част от композициите. Антон Георгиев от рок бандата „Ахат” също е сред гост-музикантите. В този концерт ще направим ретроспекция на всичко издадено от нас през тези двадесет години. Почитателите ни ще чуят и голяма част от новия ни албум.”






В проекта „Защо” феновете могат да се насладят на десет нови песни. Три от тях излязоха миналата година като самостоятелни сингли. В една от тях – „Несбъдване”, Наско за първи път пее в дует с друг изпълнител. Написана е по музика, текст и оркестрация на Славчо Николов. До края на годината, музикантите предвиждат да направят и видеоклип към нея, който ще представлява анимация. Ето какво добавя за албума „Защо” и вокала Атанас Пенев:

„Миналата година направихме двадесет години, но през 2014-а ще ги отпразнуваме официално. Започваме с концерта на пети юни. Тогава стартира и продажбата на албума върху който работим повече от две години. Оказа се, че в музиката на „Защо” сме склонни да експериментираме. Но разбира се, ние си оставаме рок група Б.Т.Р. като звучене. Мисля, че проектът е широкоспектърен в стилово отношение. Емил Бояджиев отново е с нас – мастерира песните в албума и сме много доволни от този факт. Той работи и по предишния ни диск „Déjà vu”, като в него вдигна високо летвата чисто технически. Мога да кажа, че „Защо” е също на перфектно ниво. Така че, това е награда за тези, които го слушат.”


След старта на 5 юни, Б.Т.Р. започва голямо национално турне, което ще продължи цяло лято и ще обхване повечето български градове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15