Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Ивет Лалова с респект

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Бяха я отписали преди девет години. Ивет Лалова – най-бързата бяла жена на планетата. Каква ти жена, още момиче на 19-20 години! През юни 2004 г. на състезание за Купа „Европа” в Пловдив прави фурор с нов национален рекорд и най-добър резултат в света за сезона. „Изведнъж се превърнах в момичето, което бяга 100-те метра за 10,77 сек. и цялото внимание се насочи към мен. За кратко време трябваше да порасна и повече да внимавам какво върша и говоря”, описва Ивет емоциите си тогава. Разбираемо е, като се има предвид, че само пет атлетки са били по-бързи до момента. Този резултат е трябвало да бъде потвърден. И сигурно е щяло да се случи… Съдбата обаче решава друго. На Олимпийските игри през 2004 в Атина Лалова остава 4-та на 100 м и 5-та на 200 м с резултати 11,00 сек и 22,56 сек. Впрочем и още нещо далеч не маловажно: В Атина Ивет е обявена за най-красивата спортистка на Олимпиадата според класация на германското списание „Щерн”! През зимата на 2005-а в Мадрид става европейска шампионка на 200 м в зала с 22,91 – нов национален рекорд. В началото на летния сезон печели турнира „Златният шпайк” в Острава с време от 11,03 сек., с които излиза на 2-ро място в годишната ранглиста. Всичко значи върви добре… до онзи 14 юни 2005 г., когато 15 минути преди да излезе на старта на турнира „Циклитирия” в Атина, Ивет, за да избегне сблъсък с друг състезател на тренировъчния стадион, при висока скорост и залитане получава жестока фрактура на бедрената кост. След пет тежки операции и 38-сантиметров пирон в костта за мнозина това би било край на спортната кариера. Но не и за Ивет Лалова. Въпросният пирон, след изваждането му, зае централно място сред десетките й трофеи и медали. Защото е символ на още една победа, може би най-трудната – тази на духа и волята над тленната физика. След две години възстановяване се завръща на пистата в Белград и печели спринта на 100 метра за 11,26 сек. Нелоша форма за начало, но недостатъчна за добро представяне на Световното първенство през 2007 в Осака и на Олимпийските игри през 2008 в Пекин. Трябва да минат още пет години, за да триумфира със златен медал на 100 метра от Европейското първенство в Хелзинки през 2012 г.

Тази година Ивет си направи хубав подарък за 30-ия си рожден ден /18 май/, катоспечели бягането на 100 метра в италианския град Гавардо и постави най-доброто време в Европа през сезона – 11,10 сек. Седмица по-късно постигна двойна победа на 100 и 200 м за турския си клуб „Енка”, а на четвърти пост допринесе и за титлата в щафетата на Европейското отборно първенство в португалския Вила Реал де Санто Антонио.

„Започнах сезона изключително силно, както никога досега. Нуждаех се от такова начало. Летният сезон ще бъде дълъг и искам да запазя най-добрата си форма за август. На европейското първенство в Цюрих ще бягам 100 и 200 метра. Оттам искам да взема медали и страхотни спомени.” Казва го Ивет Лалова, а при нея намерения и резултати се покриват, ако съдбата е благосклонна. А съдбата й е длъжник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25