Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ще гласува утре отмяна на Закона за публично-частното партньорство

Снимка: Ивайло Михайлов

Сериозни спорове възникнаха между управляващи и опозиция относно предложението на правителството Законът за публично-частното партньорство да бъде отменен. Решението ще бъде взето на утрешното пленарно заседание.

Парламентът ще гласува утре отмяната на Закона за публично частното партньорство, приет от предишното Народно събрание. В мотивите си МС посочва, че Законът е неработещ, с ограничен обхват и до момента не са осъществени значими проекти. Председателят на парламента Михаил Миков добави:

Който така и не беше приложен и който въведе хаос в законодателството, свързано с обществените поръчки и концесии. 80-те члена на Закона въвеждат по-скоро объркване и хаос в българското законодателство, отколкото да решават някакъв проблем. Този законопроект е типичен пример на онзи постоянен стремеж на свръхрегулация и създаване на ненужно законодателство.

Срещу отмяната на закона възразиха от ГЕРБ, като припомниха, ча въпросният Закон е бил желан и от местните власти още преди неговото приемане. Депутатът от ГЕРБ Емил Радев обвини управляващите, че спират сделки с общинско имущество.

Законът за ПЧП сложи край на едно тотално разграбване както на държавно имущество, така и на общинско. И да спре практиките на публичност, да спре добрите практики, да се избира прозрачно, когато се разпорежда с държавно или общинско имущество.

От партия "Атака" също се обявиха срещу Закона. Павел Шопов заяви:

И понятието публично-частно партньорство се опитва да скрие заобикалянето на конституцията и на множество други закони. За мен е едно от най-ужасните неща на този Закон, който искаме да отменим, е, че тези 35 години могат да се удължат и на практика стават 46. Може ли да има такъв икономически гений, който да разположи правоотношенията между частен партньор, държавата или съответно общината, че те да бъдат перфектни за 46 години напред?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!