Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мичо Димитров е „Музикант на годината” за 2013-а

„Основната мисия в моя живот е да давам с изпълненията си любов, красота и светлина”

БНР Новини
Снимка: Елена Цветкова

Цигуларят Мичо Димитров стана носител на наградата „Музикант на 2013-а година” на церемония, състояла се на 5 юни в София. Класацията е по инициатива на „Алегро Виваче” – предаване за любителите на класиката, излъчвано по БНР. По традиция номинациите се определят от слушателите на програмата. Тази година над 5400 предложения от различни точки на света са пристигнали в редакцията. Според тях са подредени и отличени осем носители в различните категории. „Всички номинирани заслужават това отличие, защото представляват съзвездие от прекрасни музиканти” – каза Мичо Димитров. На концерт-церемония по награждаването той изпълни две популярни творби: „Циганката” от Равел и „Севдана” от Георги Златев-Черкин, заедно с КАСС с диригент Пламен Джуров.



Свирих по-развълнуван, отколкото ми се искаше, защото е невероятно да получиш признанието и любовта на толкова много хора, гласували за теб. Част от тях са мои колеги, с които съм делил една сцена и този факт ме кара да изпитвам удоволствие и удовлетворение. Това е най-голямата награда за нас, музикантите в България. Тя е много ценна, тъй като е гласът на публиката. Щастлив съм, защото основната мисия в моя живот е да давам любов, красота и светлина на хората с това, което правя – сподели Мичо Димитров минути след като получи статуетката „Музикант на годината”.

Известният цигулар е специализирал при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол Скуул” в Лондон, работил е като концертмайстор на Пловдивската филхармония. Повече от 25 години живее в Холандия. Проф. Димитров често се връща в родината си и организира майсторски класове в София и Пловдив. Дни след отличието, на 9 юни в Мраморното фоайе на БНР ще бъдат изложени негови картини. Това е една непозната за широката публика страна от талантите му. „От две години и половина рисувам с огромно удоволствие. И докато в музиката се придържам към нотния материал, в картината нищо не ме ограничава и се чувствам напълно свободен” – добави Мичо Димитров.

В празник за публиката, която препълни зала 6 на НДК в София, се превърна концертът, съпътстващ класацията „Музикант на годината”. Чухме младия виртуоз Елин Колев. Спечелил отличие за дебюта си в България през 2013 г., той не може да се нарече дебютант по световните сцени. Едва дванадесетгодишен свири в Карнеги Хол, а западната преса го определя като „дете-чудо на Европа в класическата музика”. Елин е роден в семейство на родни цигулари, които отдавна живеят в Германия. На български език, той благодари за обичта на публиката тук.

Един оригинален проект, който от четири години пренася малчуганите в света на класическата музика, спечели в раздела „Проект на 2013-а”. „Концерти на възглавници” е сцена на вълшебни приключения за деца, които слушат, рисуват, играят и неусетно опознават инструментите, композиторите, стиловете.

Обичаният тенор и режисьор Марио Николов, а отскоро и директор на Музикалния театър в столицата, бе отличен за активна творческа дейност. Неговите колеги от Софийската опера получиха наградата „Премиера на годината” за тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер. Призът за цялостно творчество бе даден посмъртно на изключителната Венета Вичева – хоров диригент, преподавател, общественик. Младежкият академичен смесен камерен хор „Гаудеамус”, основан преди осем години по идея на диригента доц. д-р Весела Гелева, добави към биографията си и наградата „Ансамбъл на 2013 г.”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15