Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Бурова: „Дори и да бях поела по друг път, музиката отново щеше да е с мен”

БНР Новини
Снимка: личен архив

Казват, че с времето призванието на човека оставя отпечатък върху собствения му облик. Младата цигуларка Яна Бурова е пример за това. От живия й поглед искри онази неизчерпаема любознателност, характерна за хората на изкуството. Пътят й започва като този на още стотици деца, родили се в семейство на музиканти. „Като малка много обичах да свиря, но в юношеските ми години имаше период, в който сякаш се бях отдалечила от инструмента” – спомня си цигуларката. „Златната” й възможност се появява през 1998 г. – тогава световноизвестният педагог Ифра Нийман я кани да продължи образованието си в „Гилдхол скуул” в Лондон. Ето какво разказа Яна за този период:

„Заминах със смесени чувства, защото оставих тук семейството си и приятелите. Същевременно, през 4-годишния ми престой там, аз бях изключително щастлива да работя с професора. За мен той беше като лечител – знаеше как да се справи с всеки музикален проблем. Радвам се, че успях да бъда една от последните му ученички. Колкото повече време минаваше, толкова повече оценявах какво дава той на своите възпитаници. Най-ценното, което запомних от Ифра Нийман, е да бъда честна към музиката и нейния текст, тоест всичко да бъде изпълнено безкомпромисно.”

В продължение на две години Яна Бурова черпи от знанията на друг авторитет в цигулковото изкуство – Васко Василев. „Той успява да ентусиазира ученика, да го научи как да свири на сцена” – споделя тя.
Творби на автори от XX в. често присъстват в репертоара на Яна Бурова.

„Обичам съвременното изкуство. Оценявам това, което се е създавало в миналото, както и случващото се в момента. В тази връзка на 6 юни в зала 6 на НДК ще изпълня произведения от Лудвиг ван Бетовен, Йоханес Брамс, както и от Бенджамин Бритън и Добринка Табакова. Силно ме вълнува как се развива човечеството. Модерното изкуство ми дава вдъхновение с факта, че ние, хората, продължаваме да творим.”

„Дори и да бях поела по друг път, музиката отново щеше да е с мен, защото я нося дълбоко в себе си” – категорична е Яна Бурова.





В момента тя преподава в две учебни заведения в Лондон. В първото – „Еманюел скул”, Яна Бурова подготвя деца до 18-годишна възраст за кандидатстване в различни колежи. Описва работата си като динамична, приятна и мотивираща. Броят на възпитаниците й е 35.

През 2006 г. цигуларката издава албум с творби на български композитори от XX век. За предстоящите си проекти, тя разказа:

„Наскоро с пианистката Фиамета Тарли записахме италианска музика. С нея планираме да запишем и десетте сонати за цигулка и пиано от Бетовен. След изявата ми на 6 юни в София се връщам в Лондон. Там имам камерен концерт със съвсем различна програма. По-късно ще изнеса и солов рецитал. След това се прибирам в родния ми град Варна, където на 16 юли имам участие в международния музикален фестивал „Варненско лято”. Очаквам го с нетърпение. След това ще се отдам на почивка.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София е домакин на нов фестивал на духовната хорова музика

Преди големия християнски празник Петдесетница, софийският храм "Света София - Премъдрост Божия" е домакин на първото издание на Фестивала на духовната хорова музика "Трисвятую песнь" в дните от 19 до 23 юни.  Организатори са Българският хоров съюз..

публикувано на 19.06.24 в 09:35

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05