Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Бурова: „Дори и да бях поела по друг път, музиката отново щеше да е с мен”

БНР Новини
Снимка: личен архив

Казват, че с времето призванието на човека оставя отпечатък върху собствения му облик. Младата цигуларка Яна Бурова е пример за това. От живия й поглед искри онази неизчерпаема любознателност, характерна за хората на изкуството. Пътят й започва като този на още стотици деца, родили се в семейство на музиканти. „Като малка много обичах да свиря, но в юношеските ми години имаше период, в който сякаш се бях отдалечила от инструмента” – спомня си цигуларката. „Златната” й възможност се появява през 1998 г. – тогава световноизвестният педагог Ифра Нийман я кани да продължи образованието си в „Гилдхол скуул” в Лондон. Ето какво разказа Яна за този период:

„Заминах със смесени чувства, защото оставих тук семейството си и приятелите. Същевременно, през 4-годишния ми престой там, аз бях изключително щастлива да работя с професора. За мен той беше като лечител – знаеше как да се справи с всеки музикален проблем. Радвам се, че успях да бъда една от последните му ученички. Колкото повече време минаваше, толкова повече оценявах какво дава той на своите възпитаници. Най-ценното, което запомних от Ифра Нийман, е да бъда честна към музиката и нейния текст, тоест всичко да бъде изпълнено безкомпромисно.”

В продължение на две години Яна Бурова черпи от знанията на друг авторитет в цигулковото изкуство – Васко Василев. „Той успява да ентусиазира ученика, да го научи как да свири на сцена” – споделя тя.
Творби на автори от XX в. често присъстват в репертоара на Яна Бурова.

„Обичам съвременното изкуство. Оценявам това, което се е създавало в миналото, както и случващото се в момента. В тази връзка на 6 юни в зала 6 на НДК ще изпълня произведения от Лудвиг ван Бетовен, Йоханес Брамс, както и от Бенджамин Бритън и Добринка Табакова. Силно ме вълнува как се развива човечеството. Модерното изкуство ми дава вдъхновение с факта, че ние, хората, продължаваме да творим.”

„Дори и да бях поела по друг път, музиката отново щеше да е с мен, защото я нося дълбоко в себе си” – категорична е Яна Бурова.





В момента тя преподава в две учебни заведения в Лондон. В първото – „Еманюел скул”, Яна Бурова подготвя деца до 18-годишна възраст за кандидатстване в различни колежи. Описва работата си като динамична, приятна и мотивираща. Броят на възпитаниците й е 35.

През 2006 г. цигуларката издава албум с творби на български композитори от XX век. За предстоящите си проекти, тя разказа:

„Наскоро с пианистката Фиамета Тарли записахме италианска музика. С нея планираме да запишем и десетте сонати за цигулка и пиано от Бетовен. След изявата ми на 6 юни в София се връщам в Лондон. Там имам камерен концерт със съвсем различна програма. По-късно ще изнеса и солов рецитал. След това се прибирам в родния ми град Варна, където на 16 юли имам участие в международния музикален фестивал „Варненско лято”. Очаквам го с нетърпение. След това ще се отдам на почивка.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10