Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловешко започна актуализация на цифровата ортофотокарта

В Ловешка област започна актуализация на цифровата ортофотокарта. Тя се обновява чрез ново самолетно заснемане за нуждите на Системата за идентификация на земеделските парцели. То трябва да приключи до 30-и юли.

Областна дирекция „Земеделие“ в Ловеч започва и теренни проверки с оглед актуализация на данните в системата за идентификация на земеделските площи, съобщи директорът й Тони Паричев:

Всяка година част от България подлежи на такова заснемане. Всички програми за подпомагане работят с цифрова ортофотокарта, която е от 2010-а г. Освен това екипите на общинските земеделски служби ще извършват и проверки на място на физическите блокове с GPS-и по посочени точки от Министерството на земеделието. Най-рисковите блокове, които се проверяват, са пасища и ливади, които са заявени за подпомагане. Чрез косене – дали се поддържат, дали се косят или правилно са заявени като площ.

Паричев допълни, че наредба регламентира допустимите слоеве. На базата на заснемането и проверките в края на годината ще бъдат приети и одобрени тези допустими слоеве, въз основа на които през следващата година ще се подават заявленията за подпомагане.

Целта е да се предотвратят злоупотребите с финансирането на земеделските площи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!